Menü Bezárás

Lábbeli

A felszerelés legfontosabb része, nem is véletlenül került az első helyre. A megfelelően kiválasztott lábbeli túrázáshoz nagyon megkönnyítheti, de legalább annyira meg is nehezítheti a túránkat. Mindkettőt saját bőrömön tapasztaltam, szóval első kézből, azaz lábból származó információim vannak. Itt azokat a típusokat mutatom be, amiket én is használok vagy használtam.

Persze pont ez a téma olyan, ami leginkább emberfüggő. Testalkat, súly, járás stb. rengeteg minden befolyásolja azt, hogy milyen cipőben érezzük magunkat igazán jól. Példának okáért én a bal lábamra másként terhelek, ezért soha nem ússza meg a bal lábam vízhólyag nélkül. Teljesen mindegy, hogy éppen milyen cipő vagy zokni volt rajtam a túra során. Mindig ugyan ott jön elő, ez van. A jobb lábamon viszont nagyon ritka a vízhólyag, egy kezemen meg tudnám számolni. Éppen ezért itt nagyon sokat számít, hogy vásárlás előtt az adott kategórián belül a lehető legtöbb terméket felpróbáljuk. Az első komolyabb túracipőm vásárlásakor majdnem háromnegyed órát mászkáltam próba címszó alatt. Még a méreten belül is több párat felvettem, mire meglett az igazi. Ha az eladó komolyan veszi a dolgát és ért hozzá, nem fog kinevetni ezért. Valószínűleg inkább javasolni fog még két-három modellt vagy márkát, amit érdemes felpróbálni.

Túrabakancs

Jelenleg a képen is látható Olang Logan Tex típusú bakancsot koptatom, nagyjából öt éve. Bőr bakancsról lévén szó, kicsivel több gondoskodást igényel. Minden túra után gondosan ki szoktam tisztítani és átkenni bőrápolóval, utána akár több napra is kint hagyom, hogy jó alaposan ki tudjon szellőzni. Időnként méhviasszal is át szoktam dörzsölni annak érdekében, hogy a vízállósága is amíg lehet megmaradjon. Vibram talppal van ellátva, bélése pedig az Olantex fantázianévre hallgató lélegző membrán. Nem találtam nyomát, de tippem szerint „B”-s keménységű lehet a talpa. Olyan szemmel választottam ki, hogy elsősorban az országhatáron belül fogom majd használni, amire tökéletes választásnak bizonyult. Egyébként a Tátrában és az Alpok turistaútjain sem hagyott cserben.

KÉP / Olang Logan Tex (kép forrása: olang.co.uk)
Olang Logan Tex (kép forrása: olang.co.uk)

A teljesség kedvéért egy hátrányát azért megemlíteném. Majdnem teljesen lapos a talpa, ezért a járást kevésbé segíti. A lábfejnél minden lépésnél egy kicsit meghajlik és előbb utóbb ki is fog kopni. Ezt odafigyeléssel lehet kezelni, de a végtelenségig nem fogja bírni. Az egyenes talpa miatt hosszabb távon (nálam ez kb. 40 km) már nem olyan kényelmes viselet, cserébe viszont jól szellőzik és gyorsan szárad. Ezek ugye nagyban függnek attól, hogy ki mennyire izzadékony a lábán (én kevésbé). Az ára viszont most is igen baráti, így ha valaki egy megfizethető árú és jó minőségű bakancsot keres, ezt is nyugodtan vegye számításba.

Túracipő

Jelen állás szerint három túracipőt használok, van egy magasabb szárú és két alacsonyabb, boka alatt záródó modell. A magasabb szárú volt a már említett első komolyabb túracipőm, melyet kb. nyolc éve vettem a Decathlonban. Azóta átesett már több ráncfelvarráson is, de még mindig kapható ez a modell, illetve annak utódja. A magasabb szárú cipő különféle szintetikus anyagokból készült, részben vízálló. Jó mélyen bordázott, de puha talpa van, nagyon kényelmes benne a járás. Enyhén ívelt a talpa, de még ezt is inkább laposnak mondanám, mintsem gördülőnek. Praktikus, mert ugye boka felett záródik, így akár nehezebb vagy ismeretlen terepen jó szolgálatot tesz. Rövidebb, egynapos túrákra ideális választás, a mai napig erre használom én is. Akár többnapos túrára is jó választás lehet annak, aki egy boka felett záródó lábbelit keres és nem igényel olyan oldaltartást, mint amit egy bakancs biztosít.

KÉP / Quechua MH100 túracipő (kép forrása: decathlon.hu)
Quechua MH100 túracipő (kép forrása: decathlon.hu)

A boka alatt záródó túracipőimet egészen más felhasználásra szereztem be, ugyanakkor már mindkettőt elvittem terepre is. Téli utcai viseltre szántam az Olang Tucson Tex típusú félcipőt, ami életem eddigi legkényelmesebb cipője. Az említett Olang bakancsom kistestvéreként tekintek rá, hiszen anyaghasználatában és szinte minden főbb tulajdonságában megegyezik vele. Kicsit más a szabása és ugye boka alatt záródik. Bőrcipő, tehát rendszeres odafigyelést igényel még utcai használat esetén is. Legutóbb az őszi hétnapos túrám során terepen is kipróbáltam. Az erdei utakon, illetve Írott-kő felé kaptatva nagyon kényelmesnek bizonyult, a hosszú aszfaltos részeken viszont kevésbé. Összességében ár-érték arányban remek választás volt.

KÉP / Olang Tucson Tex (kép forrása: olang.it)
Olang Tucson Tex (kép forrása: olang.it)

Bringázáshoz kerestem cipőt, amikor rátaláltam a Decahtlonban rátaláltam a Quechua NH500 félcipőre. Mivel elég jó áron volt, nem volt kérdés a vásárlás. Az OKT 5. szakaszát és az OKT 18. szakasz Ősagárd – Alsópetény közötti részét is ebben jártam be. Előbbire teljesen megfelelő volt, kiváltképp nyáron. A hosszú műutas részekre pont megfelelő volt a puha talpa. Erdőben már nem voltam tőle nagyon elragadtatva, mert a saras részeken bizony csúszik és a velúrbőrt elég nehéz aztán tisztítani. Könnyű terepre vagy városi barangoláshoz inkább ajánlanám, mint túracipőnek. Tényleg inkább csak kirándulásokra való vagy arra, hogy a nap végén a bakancsot levéve ebben pihenjünk. Mivel nem akar többnek látszani és az ára is jó, ilyen célokra jó választás lehet.

KÉP / Quechua NH500 (kép forrása: decathlon.hu)
Quechua NH500 (kép forrása: decathlon.hu)

Szandál, papucs

E két lábbeli típust egyáltalán nem javaslom túrázáshoz, még a nyári nagy melegek idejére sem. Bár kétségtelenül kényelmes viselet mindkettő és jó szellőzést biztosít, de nem tartják a lábat. Azért említem meg mégis őket a lábbelik között, mert egyiket vagy másikat mindig szoktam magammal vinni. A túranap végén nagyon jól esik levenni a túrabakancsot és valami sokkal könnyebb viseletre váltani. Másik praktikus szempont, amikor hasznukat vehetjük, az az esti tisztálkodás. Nagyon jó és többségében tiszta szállásokkal találkoztam túráim során, de a kollégiumi évek tapasztalatai után inkább nem kockáztatom a mezítláb tusolást. Viszonylag kis helyet foglal mindkettő és ha reggelre nem is száradnak meg, napközben a hátizsák oldalára rögzítve biztosan.

KÉP / TEVA Originals (kép forrása: teva-eu.com)
TEVA Originals (kép forrása: teva-eu.com)

Attól függően, hogy éppen hova megyek és mikor, papucsból két típusból választok a csomagba. Van egy ősöreg flip-flop papucsom, ami nem foglal sok helyet, könnyű és elég gyorsan szárad. Ha olyan szálláshelyen alszom, ahol tusolni is van lehetőség, rendszerint ezt szoktam magammal vinni. Ahol viszont csak mosakodni lehet, oda az IKEA vendég papucsát viszem. Még az imént említett papucsnál is kisebb és könnyebb, de mivel szövet, tusolásra nem jó, viszont rendkívül kényelmes estére. Papucs helyett praktikus választás lehet a szandál is. Modelltől függően nem foglal sokkal több helyet, mint egy papucs, ugyanakkor nyáron a túranap utáni hosszabb városnézésnél is jó szolgálatot tesz. Ilyen megfontolásból hosszú keresgélés után szereztem be a Teva Original modellcsalád egy tagját. Abszolúte nem túrázásra való, de véleményem szerint egyik szandál sem az, bármit is írjon róla a gyártója.

Zokni

Akár a ruházathoz is be tudnám sorolni, de itt sem lóg ki a sorból a zokni kérdése. Szerencsésnek érzem magam, mert viszonylag hamar megtaláltam a számomra ideális zoknit, illetve zoknikat. Amire a vásárlás során mindenképpen érdemes figyelni, hogy ne olyan modellt válasszunk, ami felszívja a nedvességet. Ebben az esetben ugyanis egy teleizzadt zokniban fogunk bandukolni egész nap, ami nem tesz jót a lábunknak és a közérzetünknek sem. Azokat a modelleket keressük, amik elvezetik a nedvességet és így képesek csökkenteni az izzadást. A technológiai részletekbe nem szeretnék bocsátkozni, mivel nem lenne túl hiteles tőlem. Én sem értek hozzá jobban, mint bárki más, szóval a bambuszszállal átszőtt vagy teljesen szintetikus anyagból készült modell éppúgy megfelelő választás lehet.

KÉP / Lasting TWW 900 (kép forrása: lasting.eu)
Lasting TWW 900 (kép forrása: lasting.eu)

Van két pár négyévszakos Lasting túrazoknim, általában ezeket használom. Tökéletesen illeszkedik a lábfejemre, bokánál egy kicsit szorosabb és rejtett varrásokkal rendelkezik. Az anyagösszetételét nem tudom megmondani, de annyi biztos, hogy jól szellőzik és gyorsan szárad. Árát tekintve a középmezőnybe sorolnám. Ezen kívül kimondottal téli túrákra van két pár Quechua, részben gyapjú zoknim, amiről szintén csak jókat tudok mondani. Magasabb szára van, ennek is köszönhetően a hóban sokkal jobb hőérzetet ad, anyagának köszönhetően pedig nagyon gyorsan szárad. Ezen kívül van még négy pár szintén Quechua márkájú könnyű túrazoknim is, melyek sajnos néhány mosás után már nem szolgálnak olyan jól, mint új korukban. Rövidebb túrákra és váltózokniként használom, mert egy teljes napra kétévi használatot követően már kevés. Viszont nagyon jó ára van, ráadásul rögtön két párat kapunk.

Lábbeli túrázáshoz

Lábbelit illetően ezek a darabok képezik a felszerelésem gerincét. Látható, hogy egyik sem csúcskategóriás modell, de az én igényeimet a megfelelő kompromisszumok megkötése mellett képesek kiszolgálni.