Menü Bezárás

Ruházat

Tapasztalatom szerint kevésbé fontos része a túrázásnak, mert mackónadrágban is ugyan olyan szép az erdő, mint a legdrágább túranadrágban. Különbség csak a funkcionalitásában lehet, sőt biztosan van is. Minél többet jár az ember túrázni, annál több tapasztalatot szerez, hogy neki adott terepviszonyokra mi a leginkább megfelelő ruházat túrázáshoz.

Túranadrág

Sokáig a klasszikus vászonnadrágok mellett tettem le a voksomat. A színviláguk is közelebb áll hozzám és az anyaguk is jobban illik a természetjáráshoz. Évekkel ezelőtt vettem a Dechatlonban egy barna vászonnadrágot, ami valósággal elnyűhetetlen. Nagyjából nincs is olyan szeglete az országnak, ahol ne fordultam volna meg benne. Minden évszakban és időjárási viszonyok között nagyon jól szolgált. A szabása is pont olyan, ami nekem ideális. Sajnos ezt a modellt már nem árusítják, pedig biztosan vennék még belőle legalább egyet.

KÉP / Zajo Magnet Neo Zip Off (kép forrása: Zajo.net)
Zajo Magnet Neo Zip Off (kép forrása: Zajo.net)

2017-ben aztán volt egy fordulópont, amikor megértettem, hogy a szintetikus anyagból készült technikai nadrágok miért jók. Nagyon régóta szerettem volna egy rövidnadrággá alakítható túranadrágot, amit végül az első tátrai túrám előtt szereztem be. Oda ugyanis egy olyan nadrágot kerestem, ami gyorsabban szárad, mint a vászonnadrág. Olyan jól sikerült a választás, hogy azóta nem is emlékszem olyan többnapos túrámra, amikor ne ez a nadrág lett volna rajtam. Télen nyáron nagyon bevált a Zajo Magnet Neo Zip Off modellje (egy korábbi színösszeállításban). Amint nem éri közvetlenül nedvesség, negyed órán belül megszárad. Borzasztóan kicsi a súlya, anyaga miatt utazásnál nagyon kicsire össze lehet tekerni. A térd alatt levehető nadrágszár pedig óriási előnye ennek a modellnek. Hideg időben elkél egy aláöltözet, mert önálló hőtartó rétege nincsen, de tavasztól őszig, illetve enyhe időben akár télen is megállja a helyét.

Pulóver, ing

A legtöbb esetben felső rétegnek elég szokott lenni e ruhadarabok egyike, alatta egy pólóval. Kishazánknak olyan szerencsés időjárása van, hogy egyik évszakban sem szükséges túlzásba vinni az öltözködést. Úgyértem, nem feltétlenül szükséges még föléjük egy harmadik réteg. A réteges öltözködés fontosságát gyanítom mindenki megtanulta kiskorában. Tehát nem mindig igaz, hogy rajtunk legyen az összes réteg, a táskánkban viszont jó ha tartunk legalább egy plusz réteget biztosító ruhadarabot. Ha az egész napos menetelést követően kiizzadunk, akkor nagyon jól tud jönni.

Jelenleg két típusú pulóvert és egy teljesen hétköznapi inget használok. Típusonként több pulóver is van a szekrényemben, hogy ne mindig egyet koptassak. Pulóverek közül én polár párti vagyok, abból is egyre inkább a sztreccs fazont részesítem előnyben. Ezeket csak néhány éve lehet kapni, de szinte teljesen kiszorították a korábbi hagyományos szabású modelleket. Ha jól tudom akkor utóbbiak az anyagösszetételük miatt voltak hőtartóak, több anyagot és más elrendezésben tartalmaznak, ezáltal nehezebbek is. A mai modellek viszont testhezálló szabásuk révén nem engedik ki a testhőt, közelebb tartják azt. Kevesebb anyag is elegendő hozzájuk, így aztán könnyebbek. A hagyományos szabású pulóvert akkor szoktam használni, ha egy napos túrára megyek vagy van lehetőség a csomagot eltárolni valahol. Ez fontos szempont, mert összehajtva is elég sok helyet foglal. A Dechatlonban vettem kb. 6-7 évvel ezelőtt, azóta nagyon jól teszi a dolgát.

KÉP / LOAP Great (kép forrása: loap.eu)
LOAP Great (kép forrása: loap.eu)

Van egy vastagabb szövésű, belül is bélelt modellem. Télen nagyon jó hasznát vettem, bár igazság szerint egy kicsit sok volt a softshell kabát alatt. Ez egy LOAP Great pulóver, szóval kis hazánk határain belül nem is lehet feltétlenül jól kihasználni. Az újabb fazonú polár pulóveremet szintén a Decathlonban vettem. Sokáig idegenkedtem tőle, még azután is, hogy megvettem. A 2017-es őszi túrámra aztán elvittem magammal és akkor teljesen meggyőzött. Harmad akkorára össze tudom csomagolni, mint a hagyományos szabású pulóveremet, pedig még kapucnija is van és még így is könnyebb. Ha éppen nem esik az eső, ideális tavasz eleji, ősz végi viselet. Az inget pedig azért szeretem, mert kis helyet foglal, reggel egy technikai pólót alá véve még a nyári nagy melegben is jó szellőzést biztosít. Nem sülök bele, viszont egy susnyásban vagy a rovarok ellen védelmet biztost. Szintén a Decathlonból való, mint sok más túraholmim.

Póló, aláöltöző, alsónemű

Tapasztalatom szerint a nadrág mellett a ruházat összeállításakor ide kell a legtöbb figyelmet fordítani. Közvetlenül érintkezik a bőrrel, ezért érdemes mindegyikből olyat választani, ami mind funckiójában, mind pedig a kényelmi szempontok tekintetében a legjobb. Több típus kipróbálása után sajnos arra jutottam, hogy talán pont az imént írtak miatt másfél két évnél többet egyik póló sem bír ki. Ezért nagyjából ilyen időközönként cserélni, illetve frissíteni szoktam a ruhatárat. Pólóknál pont ezért nem is tudok konkrét típust megjelölni, mert ennyi idő alatt bőven lecserélődik a boltok kínálata. Nekem a Decathlonban kapható modellek eddig szinte teljes egészében megfelelőek voltak. A 2018 őszétől kapható modelleket már egy kicsit vékonynak gondolom, ezért csere idején másik modellt vagy márkát fogok keresni.

KÉP / Quechua MH100 póló (kép forrása: decathlon.hu)
Quechua MH100 póló (kép forrása: decathlon.hu)

Az aláöltözőből is nagyjából hasonló helyzet, azaz használat függvényében időnként cserét igényel. Ebből még az első rendet koptatom, mert olyan gyakran azért nem volt rá szükségem, de túrázáshoz a Helly Hansen Dry alsó és felső szett jött be nálam. Kézbe véve nem tűnik túl vaskosnak, menet közben viszont megmutatja a tudását. Soha nem izzadtam meg benne sehol, de nem is fújt ki a szél. Még akkor sem, amikor a szövetnadrágom már szinte teljesen átázott. Ősszel, fűtetlen szálláson még a nyári hálózsákban is melegben tartott. Mosás után pillanatok alatt szárad, helyet szinte alig foglal, súlya pedig szinte semmi. Alsónemű tekintetében a hagyományos anyagokat kedvelem, a lehető legtöbb pamut tartalommal. A C&A biopamut termékei nálam a hétköznapokban is nagyon beváltak, túrázáshoz is ezeket használom. Hasonlóan a többi fent leírt termékhez, rejtett varrásuk van, így nem nyomnak vagy dörzsölnek sehol sem.

Kabát, esőkabát

Szerencsére nem vagyok fázós típus, de a túrakabát nem hiányzik az én szekrényemből sem. A softshell anyagot itt előnyben részesítem, mert igen sokrétűen lehet felhasználni. Többször előfordult már, hogy az aláöltöző fölé csak egy ilyen bélelt kabátot vettem és pulóver nélkül is komfortosan elvoltam. Emellett tapasztalatom szerint igen strapabíró anyagról van szó.

Jelenleg két bélelt softshell kabátot használok. A kettő között mindössze annyi különbség van, hogy az egyiküknek van kapucnija is. Egyébként túrázáshoz ezt használom gyakrabban. Tán három évvel ezelőtt vettem a Decathlonban, amikor direkt egy olyan modelleket nézegettem, amiknek van kapucnija is. Ár-érték arányban ez volt a legjobb választás, de erről már írtam egy bejegyzésben. Végig cipzáras a nyaka, így ha akarom a kapucnival szinte teljesen be tudom burkolni a fejemet. Az ujjvégein egy praktikus tenyérbújtató van, ami remekül növeli a hőérzetet, hisz még a tenyerem sem fázik. Cipzár segítségével lehetőség van szabályozni a szellőzést, ami egy kicsit felemás megoldása a kabátnak, de meg lehet vele barátkozni. Ide egy háló elfért volna, mert a cipzárt lehúzva egy nagy lyuk lesz a kabát oldalán mindenféle átmenet nélkül. Két oldal és egy az Napóleon zseb pedig bőven elég a kesztyűnek, sapkának és a telefonnak.

A másik softshell kabátom egy Zajo Aiger modell. Elég régi modell, éppen ezért akárhányszor túraboltban járok és esetleg az van rajtam, mindig kapok rá megjegyzést. Könnyű megismerni, mert még a régi keretes logója van, a Zajo egyik első modellje lehet. Talán ebből is adódik, hogy nem minden elemében tökéletes, de tudjuk, hogy azóta sokat fejlődött a márka. Ez ugye nem kapucnis, de magasított gallérral rendelkezik ami tarkónál bélelt és szűkíthető, így szeles időben is kényelmes. Csuklónál gumírozottak az ujjai, ami szintén jól jöhet szeles időben, csakúgy, mint a derékszűkítő pánt. A kabát anyaga által engedett szellőzésen felül viszont nincs lehetőség szellőztetésre, csak a mellső cipzár megnyitásával. Ez egyébként kétutas, alulról és felülről is nyílik.

KÉP / Zajo Gasherbrum Neo (kép forrása: zajo.net)
Zajo Gasherbrum Neo (kép forrása: zajo.net)

2018 őszig hiányzott a ruhatáramból egy jó esőkabát. Van ugyan egy kis helyigényű, csebébe hajtogathatós Quechua esőkabátom, amit bringzáshoz használok. Pont itt tapasztalatam meg, hogy ennél azét többre van szükségem az erdőben. Némi keresgélés után egy Zajo Gasherbrum Neo modellre esett a választásom. A vízálló tulajdonságait már élesben is volt alkalmam kipróbálni. Anyaga nem csak az esőnek, de a szélnek is ellenáll valamelyest, mindemelett jól szellőzik. Hónaljban egy-egy kétutas cipzár segíti a mégjobb szellőzést, az ujvégek pedig szűkíthetők. A gallérja elég magasan záródik, a kapucnija pedig kellően bő ahhoz, hogy akár a mászósisak is elférjen alatta.