Menü Bezárás

Szálláshelyek

Túrázás során a szakaszolás és a szálláshelyek megtalálása néha nem egyszerű feladat, tapasztalataimat igyekeztem röviden összefoglalni.

A blog látogatottsági mutatói alapján észrevettem, hogy a szálláshelyekről írt bejegyzésem folyamatosan a legtöbb elérést hozó bejegyzések között van. Az említett bejegyzés alapvetően az Országos Kéktúrán (OKT) a Bakonyban töltött túrám során tapasztaltakat foglalta össze, ezért egy külön oldalt is szántam a szálláshelyeken és a szakaszolás során szerzett tapasztalataimnak. Jelenleg az alábbi túramozgalmakról található részletes képes és térképes összefoglaló:

A túramozgalmakhoz kapcsolódó összefoglalók mellett néhány gyakorlati tapasztalatomat is leírtam. Hogyan tervezem a túrákat, a szakaszolás és a szálláskeres milyen szempontokat veszek figyelembe stb. Nekem beváltak

SZAKASZOLÁS, SZÁLLÁSKERESÉS

Szokták mondani, hogy mindenki a maga útját járja. Ezzel maximálisan egyetértek, éppen ezért a szakaszolás kérdésében sem lehet egy mindenkinek egyformán kényelmes megoldást javasolni. Átlagos erőnléttel nagyjából napi húsz kilométert képes megtenni szinte bárki. Ezt persze a terepviszonyok, az időjárási körülmények stb. befolyásolhatják, de kiindulási alapnak jó lehet. Jómagam folyamatosan szoktam haladni a többnapos túrákon, azaz a napi végpont egyben a következő túranap kiindulópontja is. A csillagtúra szerű megoldást én nem nagyon alkalmaztam, csak a főváros környéki szakaszokat tettem meg így. Mivel autónk nincsen és többnyire egyedül szoktam túrázni, a kulcscserélgetős módszer sem jöhetett szóba. Az idők során bőségesen szereztem tapasztalatot, hogy adott terepen az átlagos felszerelésemmel milyen napi távokat tudok megtenni. A szakaszolást is ehhez szoktam igazítani figyelve arra, hogy egy-egy pihenő, illetve kevésbé megerőltető nap is legyen.

KÉP / Berek Vendégház, Hárskút
Berek Vendégház, Hárskút

A szállásokat a tervezett szakaszoláshoz próbálom igazítani, szükség szerint a tervezett napi távokat az elérhető szálláshelyekhez igazítva. Azt tapasztaltam, hogy ország nyugati felén a legtöbb szóba jöhető szálláshely a gyűjtőportálokon (Szallas.hu stb.) is elérhető, akár ott is lehet keresni. Az OKT fórum is nagyon hasznos információforrás volt korábban ezen téren, de ezt majdnem egészében kiváltotta a Kék Szállás nevű oldal. Köszönet a kezdeményezését és a befektetett erőforrásokért is! Az OKT keleti végén ennek az oldalnak jómagam is nagy hasznát vettem. A közösségi oldalak se lennének rosszak, de ott a nagy információáradatban hamar elvesznek a dolgok. Ha a kiszemelt napi célállomáson nem akad szálláshely, akkor a helyi önkormányzathoz vagy turista egyesülethez még mindig lehet fordulni, akik tapasztalataim szerint igen segítőkészek.

SZÁLLÁSHELYEK

A szállásfoglalásnál előnyben részesítem azokat a szálláshelyeket, ahol elfogadják a SZÉP kártyát. Így nem minden esetben az ár volt a döntő szempont, mert az alszámlán levő keretet így is, úgy is el kell fogyasztani, különben elvész. Második lényeges kérdés a jelzéstől való távolság. Nagyon nem mindegy, hogy mennyit kell gyalogolni a túranap végén a szálláshelyig, majd másnap újra jelzésig. Félreértés ne essék ez nem azt jelenti, hogy válogatós vagyok, de pl.: az OKT-n Hosszúperesztegen nincs semmilyen szálláslehetőség, így ott kézenfekvő volt a bögötei megoldás. Mátraházán is szezon előtt voltam, amikor már nem akartak fűtéssel bajlódni vagy még ki sem nyitottak a szóba jöhető szálláshelyek. Mátrafüred tehát ideális megoldás és mindkét szempontnak megfelelt. Igaz, messze a legdrágább szálláshelyem volt.

KÉP / Medencés Parasztház, Szandaváralja
Medencés Parasztház, Szandaváralja

Ha szálláshelyen foglal az ember, többnyire ágyneműt sem kell magával cipelnie. Az olcsóbb szállásokon kérhetnek érte némi felárat, amit vagy kifizetünk vagy viszünk magunkkal hálózsákot. Találkoztam olyan szálláshellyel, ahol nem igazán bíztam a tisztaságban, ekkor a hálózsákbélést vetettem be. Ez jóval kisebb helyet foglal, mint egy nyári hálózsák. Egy vastagabb szövet anyag, ami egyrészt arra jó, hogy nem a hálózsák koszolódik, másrészt pedig nem a kétes tisztaságú lepedőn alszik az ember. Télen még problémát okozhat a fűtés, amit egy emberért nem mindenhol kapcsolnak be. Sajnos ezt előzetesen néha nem jelzik és akkor tovább kell keresgélni. Mivel én egyedül túrázom, nem volt könnyű a téli túrák szervezése, de több emberért – a nagyobb bevétel miatt – már lehet sikerélményünk e téren.

Frissítve: 2020. december 25.