Menü Bezárás

Alföldi Kéktúra (AK) szálláshelyek

Az Alföldi Kéktúra (AK) bejárása során igénybe vett szálláshelyek tapasztalatait összegeztem és gyűjtöttem össze.

Az Alföldi Kéktúra (AK) bejárást kezdettől fogva egy menetben terveztem, így a szálláshelyeket is ennek megfelelően kerestem. Ki- és beszállási pontokat nem nézegetnem és a hivatalos szakaszoláshoz sem alkalmazkodtam, csakis a saját tempómhoz kellett megtalálnom a szálláshelyeket. Északról haladtam déli irányba, logisztikát tekintve ezt a megoldást kedvezőbbnek találtam, meg a gemenci erdőt a túra végére szerettem volna hagyni, szóval e téren nem volt sok kérdés. Napi átlag harminc kilométerrel számoltam az AK-n is, ami huszonnyolc napos kényelmes tempóban teljesíthető bejárást tett lehetővé. Fele részben sátorozással terveztem, de néhány napot menet közben átszakaszoltam, s célszerűbb volt sátor helyett szálláshelyen tölteni az éjszakát.

Szálláshelyek

Az AK teljes távját tekintve a saját tempómhoz mérten meglepően jó a választék az elérhető szálláshelyekben. A kisebb településeken is lehet találni szállást, ami a mezőgazdasági idénymunkásokat hivatott kiszolgálni, de az AK-t járóknak is bőven megfelel, ha éppen elérhető. A túra közben többször is át kellett terveznem a napi szakaszokat és ahhoz igazítani a szálláshelyet. Nem volt belőle gond, minden áttervezett napnál találtam szabad szálláshelyet. Az áttervezésre részben a család, részben pedig a magam nyugalma érdekében volt szükség. A család sokkal nyugodtabb volt, amikor négy fal között aludtam. Furta és Körösszakál között nem szívesen töltöttem volna az éjszakát, ez már a tervezés során sem tetszett annyira, a terepen járva pedig még annyira sem.

KÉP / Erdészeti Erdei Iskola, Hajósszentgyörgy
Erdészeti Erdei Iskola, Hajósszentgyörgy (kattintásra galéria nyílik)

Kétszer is nagyobb távot kellett megtegyek, mint amit eredetileg terveztem, hogy az időközben foglalt szállásokat elérjem. Egyszer a gyülekező viharfelhők ösztökéltek arra, hogy sátor helyett inkább foglaljak szállást, ami jó megérzésnek bizonyult, mert hatalmas felhőszakadás lett aznap Vésztőn. A négy fal között annyira nem zavart, ráadásul igen pazar szálláshelyet találtam az utolsó pillanatban. A menet közben leszervezett szálláshelyek közül a Gemenc Zrt. két vendégházát emelném még ki, melyeknél igen vendégszeretően fogadtak. Igazság szerint ez minden vendéglátóról elmondható, de azoknak, akik a logisztikában is segítséget nyújtottak külön köszönöm! Fogadalmamat betartva Vajára is visszatértem, ahol ismét a múzeum alkotóházában sikerült szállást szereznem. Ezúttal a kiállítások megtekintése sem maradt el.

Sátorhelyek

Bár nem sátoroztam annyit, mint szerettem volna, mégis sikerült ilyen irányú tudásomat is elmélyíteni. Az indulás előtti napokban az új, a korábbinál sokkal könnyebb sátor is megérkezett, ami aztán a terepen jól vizsgázott. Bár egyszemélyes sátor, de a nagyhátizsák is kényelmesen elfért mellettem, igen kényelmesen be tudtam lakni. Az előre kinézett sátorhelyek mind beváltak. Ha egyszer lehetőség van előre virtuálisan bejárni az útvonalat miért ne tegye meg az ember. Nagy kedvenc lett a Túrkeve és Mezőtúr között egy tölgyesben és a Jánostelki-kilátóban töltött éjszakák. Nem kiépített sátorhelyek, de kellően rejtve vannak a kíváncsi szemek elől. Kéleshalomban pedig egy túratárstól kapott tippet kipróbálva sátoroztam a falu közepén, ugyancsak kellő takarásban.

KÉP / Sátorhely a csatorna partján
Sátorhely a csatorna partján (kattintásra galéria nyílik)

A Kővágódűlői-kilátó, mint kinézett táborhely le volt zárva, ott elmaradt a sátorállítás és bár a Petőrészi-kilátó alkalmas lett volna rá, inkább otthon aludtam. Némi keresgélés után a Vekeri-tónál is sikerült olyan sátorhelyet találni, ahol egyáltalán nem voltam szem előtt. Kimondottan örültem, hogy Létavértesnél végül nem sátorban töltöttem az éjszakát és ez igaz Vésztőre is, mindkét helyen próbára tettem volna a sátor vízálló készségét. Gádoros környékén viszont nem találtam magamnak értékelhető sátorhelyet. A településen kívül nagyon keskeny facsoportok voltak, ráadásul mindenütt aratómunkások dolgoztak, folyton szem előtt voltam. Itt végül a helyi vendégház udvarán sátoroztam, a házban a váltó műszakban dolgozó aratómunkások aludtak.

Az AK bejárás során igénybe vett szálláshelyeket – ide értve a sátorhelyeket is – a bejegyzésbe ágyazott térképen lehet felderíteni. A napi szakaszolást és a felkeresett vagy éppen elmulasztott látnivalók, boltok szintén szerepelnek a térképen. A bejegyzésbe ágyazott képere kattintva pedig a szálláshelyeken készített képeim érhetők el. A szálláshelyek főbb paramétereit (ár, felszereltség stb.) külön is összesítettem, ami a Letöltés menüben érhető el.