Menü Bezárás

Országos Kéktúra (OKT) szálláshelyek

A hét évre elnyújtott Országos Kéktúra (OKT) bejárásom során igénybe vett szálláshelyek és az ott szerzett tapasztalataim összesítése.

Az OKT bejárasa szempontjából abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mind a keleti, mind pedig a nyugati szakaszokat könnyen elérhetők. Budapestről néhány órányi buszozással vagy vonatozással mindkét végpont, illetve a lehetséges be- és kiszállópontok is könnyen elérhetők. A túrának a főváros környéki szakaszok teljesítésével fogtam neki, majd szépe távolodtam tőle. Az OKT-n töltött első többnapos túrámat a Gerecsében tettem, amit két csodálatos túranpon jártam be. Az OKT mára az ország talán legnépszerűbb túraútvonala lett, így a nyomvonal mentén akár még válogatni is lehet a szálláshelyek között. Ha pedig sátorral járja az ember a túrát, alkalmas sátorhelyet egészen biztosan talál. Ha szükséges ebben segítséget tud nyújtani a téma Facebook csoportjának közössége.

Bár nem áll távol tőlem a sátrazás, de túráim során szeretem felderíteni a helyi szálláslehetőségeket, ezért az OKT-n inkább előre foglaltam. Nap végén sokszor nagyon jól esik a forró fürdő. A szálláshelyek alapvetően vegyes képet mutatnak, mind felszereltségben, mind pedig árképzésben. A felszereltség és a tisztaság elsősorban a szállásadótól függ, de néhány kivételtől eltekintve azért ezzel ma már nem szokott nagy probléma lenni. Egy-egy éjszakára szinte mindennel meg lehet barátkozi, másnap úgyis tovább áll az ember. Árképzésben már jóval szembeötlőbb különbségek vannak a nyugati és keleti szakaszok között. A nyugati országrészben nagyobb a kínálat és valamivel drágább szállásokat találni. A keleti szakaszok beosztását már az elérhető szálláshelyek is befolyásolják, nincsen olyan nagy kínálat azonban a szóba jöhető szálláshelyek árfekvése kedvezőbb. A szállásadók vendégszeretetében egyszer sem csalódtam az OKT bejárása során.

KÉP / Medencés Parasztház, Szandaváralja
Medencés Parasztház, Szandaváralja (kattintásra galéria nyílik)

Az OKT bejárása során igénybevett szálláshelyek főbb adatait áttekinthető formában a Letöltés menüben vagy ide kattintva lehet elérni.

Frissítve: 2020. augusztus 16.