Menü Bezárás

Ruházat

Tapasztalatom szerint a ruházat kevésbé fontos része a túrázásnak, mert mackónadrágban is ugyan olyan szép az erdő, mint egy túranadrágban.

Különbség csak a használhatóságban és funkcionalitásában lehet, sőt biztosan van is. Minél többet jár az ember túrázni, annál több tapasztalatot szerez, hogy neki adott évszakban, terepre mi a leginkább megfelelő ruházat. Ez szépen lassan kialakul, így ha csak alkalomszerűen teszünk egy-egy túrát nem is biztos, hogy érdemes egy kimondottan túrázásra készített nadrágba invesztálni. Kezdetnek a mackónadrág vagy a farmer is megteszi, ámbár ha túra közben elkap minket az eső hamar megtapasztaljuk ezek hátrányait.

Ruházat

Póló, aláöltöző, alsónemű

Tapasztalatom szerint a nadrág mellett a ruházat összeállításakor ide kell a legtöbb figyelmet fordítani. Közvetlenül érintkezik a bőrrel, ezért érdemes mindegyikből olyat választani, ami mind funkciójában, mind pedig a kényelmi szempontok tekintetében a legjobb. Több típus kipróbálása után végül a magas gyapjútartalmú termékek mellett tettem le a voksomat. Pólóból van egy váltás rövid, illetve hosszúujjas modell, amit évszaktól és a túra jellege függvényében használok. A Decathlon kínálatában jó ár/érték arányban találhatók gyapjú felsők. A gyapjú anyag bár könnyen átnedvesedik, de legalább olyan gyorsan meg is szárad. Viszont a korábban használt technikai pólóimmal szemben két-három napi használat után is vállalható viselet, a gyapjú megfogja a szagokat. Apró kényelmetlenség, hogy cserébe a gyapjúszálak enyhén szúrják a bőrt, így fokozottan igaz az egyéni komfortérzetet befolyásoló tényező.

Forclaz Trek 500
Forclaz Trek 500 – Forrás: decathlon.hu

Az alsónemű esetén is ezt tudom elmondani, mert e ruhadarabnál is kimondottan túra felhasználásra tervezett gyapjú modelleket használok. Ha van lehetőségünk több napra pakolni vagy az éppen nem használt felszerelést valahol deponálni akkor nem venni észre a különbséget a mindennapi felhasználásra szánt modellekhez képest. Azonban ha helyszűkében vagyunk és mondjuk csak egy váltás ruhát tudunk magunkkal vinni tömeg, tisztíthatóság stb. szempontból a gyapjú előnye megmutatkozik. Aláöltözőre a hazai viszonyok között még télen sincs mindig szükség, így ebből a ruhadarabból az első rendet koptatom. Utóbb igazolta az élet, hogy akkor milyen jó befektetés volt a Helly Hansen Dry alsó és felső szettje. Kézbe véve nem tűnik túl vaskosnak, de soha nem izzadtam meg benne sehol és a szél sem fújt ki. Még akkor sem, amikor a szövetnadrágom már szinte teljesen átázott. Ősszel, fűtetlen szálláson még a nyári hálózsákban is melegben tartott. Mosás után pillanatok alatt szárad, helyet szinte alig foglal, súlya pedig szinte semmi.

Pulóver, ing

A legtöbb esetben felső rétegnek elég szokott lenni e ruhadarabok egyike, alatta egy pólóval. Kishazánknak olyan szerencsés időjárása van, hogy egyik évszakban sem szükséges túlzásba vinni az öltözködést. Jelenleg két típusú pulóvert és egy teljesen hétköznapi inget használok, amit évszaktól vagy túrától függően váltogatok. Pulóverek közül én polár párti vagyok, abból is egyre inkább a testhezálló fazont részesítem előnyben a hagyományos szabású modellekkel szemben. Ha jól tudom akkor utóbbiak az anyagösszetételük miatt hőtartóak, több anyagot és más elrendezésben tartalmaznak, ezáltal nehezebbek is. A testhezálló szabású modellek viszont szabásuk révén nem engedik ki a testhőt, közelebb tartják azt. Kevesebb anyag is elegendő hozzájuk, így aztán könnyebbek. A hagyományos szabású pulóvert akkor szoktam használni, ha egy napos túrára megyek vagy van lehetőség a csomagot eltárolni valahol. Ez fontos szempont, mert összehajtva is elég sok helyet foglal. A Dechatlonban vettem évekkel ezelőtt, mindmáig nagyon jól teszi a dolgát.

Forclaz Travel 100 Warm
Forclaz Travel 100 Warm – Forrás: decathlon.hu

A testhezálló szabású polár pulóveremet szintén a Decathlonban vettem. Óriási előnye, hogy harmad akkorára össze tudom csomagolni, mint a hagyományos szabású pulóveremet. Elől végig cipzáras, kapucnija is van, amire akár sisakot is vehetünk. Ha éppen nem esik az eső, ideális tavasz eleji, ősz végi viselet. Sajnos pontos típust nem tudok írni egyik pulóver esetében sem, vásárlás óta jelentősen kicserélődött a termékkínálat. Az inget azért szeretem, mert kis helyet foglal, egy pólót alá véve még a nyári nagy melegben is jó szellőzést biztosít. Nem sülök bele, viszont egy susnyásban vagy a rovarok ellen védelmet biztost. Nem vagyok különösebben fázós, így egy napos túrákra még ősszel is sokszor inget veszek a pulóver helyett. Szintén a Decathlonból való, mint sok más túraholmim.

Túranadrág

Zajo Magnet Neo Zip Off túranadrág

Zajo Magnet Zip Off
Zajo Magnet Zip Off – Forrás: zajo.net

Sokáig a klasszikus vászonnadrágok mellett tettem le a voksomat, de végül be kellett látnom, hogy túráimhoz nem mindig ideális viselet. A hosszútávú trekking túrázásban találtam meg azt, amit én a természetjárásban igazán szeretek, ahol a vászon, mint anyag korlátai egy idő után kibuktak. 2017-ben vettem és azóta is nagy megelégedéssel használom a Zajo Magnet Neo Zip Off nadrágját, illetve nadrágjait, mert már kettő is van belőle. A nadrág a Drypro fantázianévre hallgató szintetikus anyagból készült, többségében nejlont tartalmaz, így rendkívül gyorsan szárad. Amint nem éri közvetlenül nedvesség, negyed órán belül megszárad. Súlya kevesebb mint fél kilogramm és anyaga miatt utazásnál nagyon kicsire össze lehet tekerni. A térd alatt levehető nadrágszárnak köszönhetően nyári melegben és télen is hordható. Hideg időben elkél ugyan egy aláöltözet, mert külön hőtartó rétege nincsen.

Előnyök

 • minőségi anyaghasználat
 • gyorsan szárad, jól szellőzik
 • kicsi súly (450 g)
 • funkcionális, jól pakolható zsebek

Hátrányok

 • tisztítása odafigyelést igényel

KABÁT, ESŐKABÁT

Zajo Gasherbrum Neo esőkabát

Zajo Gasherbrum Neo
Zajo Gasherbrum Neo – Forrás: zajo.net

Bár nem vagyok fázós típus, de a jó kabátok nem hiányoznak az én ruhatáramból sem. Ami minden évszakban velem van függetlenül attól, hogy egy vagy több napra indulok az az esőkabátom. Hosszas keresgélés után esett a választásom erre a modellre, amivel tulajdonképpen nem csupán egy esőkabátra tettem szert. A vízálló tulajdonságait már élesben is volt alkalmam kipróbálni. Anyaga nem csak az esőnek, de a szélnek is valamelyest ellenáll, így az én hőérzetemhez kellő meleget biztosít. Mindemelett jól szellőzik, amit hónaljban egy-egy kétutas cipzár segít, az ujjvégek pedig szűkíthetők. A gallérja elég magasan záródik, a kapucnija pedig kellően bő ahhoz, hogy akár a mászósisak is elférjen alatta.

Előnyök

 • minőségi anyaghasználat,
 • esőben is jó hőérzetet biztosít
 • funkcionális, jól pakolható zsebek

Hátrányok

 • relatíve sok helyet foglal
 • tisztítása odafigyelést igényel

Forclaz Trek 100 pehelykabát

Forclaz Trek 100
Forclaz Trek 100 – Forrás: decathlon.hu

A téli túrák egyik alapfelszerelése egy jó pehelykabát, ami már az én ruhatáramnak is a része. Hazai viszonylatban nem feltétlenül lenne rá szükségem, ámbár a Bükkben vagy a Csóványos meghódításánál igen jó hasznát vettem. A töltet anyaga kacsapehely, illetve kacsatoll, a kabát többi része pedig műszálas anyag. Rendkívül jó hőtartó képessége van és emellett igen kicsi a tömege, ráadásul saját zsebébe hajtogatható. Ha éppen nem tartjuk magunkon a hátizsákban is kis helyet foglal, de egy karabinerrel az oldalára is rögzíthetjük. A kabát külső anyaga a leírással ellentétben ugyan nem teljesen, de valamelyest vízlepergető. Szemerkélő esőben vagy szállingózó hóesésben még kellően lepereg róla a víz, viszont ha nagyobb nedvesség éri már átázik. Nekem a tisztítással eddig nem volt problémám és használat közben is talán ha két szál toll bukkant csak ki belőle.

Előnyök

 • jó anyaghasználat
 • kis tömeg (329 g)

Hátrányok

 • tárolása, tisztítása odafigyelést igényel

Quechua 500 Warm softshell kabát

Quechua 500 Warm
Quechua 500 Warm – Forrás: decathlon.hu

A nevéből már kiderült, hogy ez a kabátom is a Decathlonból való. Kapucnis kabátról van szó, melynek végig cipzáras a nyaka, így ha akarom a kapucnival szinte teljesen be tudom burkolni a fejemet. Belső részén ugyan nincs semmilyen plusz hőtartó réteg, de így jó hőérzetet ad. Az ujjvégeknél egy praktikus tenyérbújtató van, ami remekül növeli a hőérzetet, hisz még a tenyerem sem fázik. Cipzár segítségével lehetőség van szabályozni a szellőzést, ami egy kicsit felemás megoldása a kabátnak, de meg lehet vele barátkozni. Ide egy háló elfért volna, mert a cipzárt lehúzva egy nagy lyuk lesz a kabát oldalán mindenféle átmenet nélkül. A két oldal és az egy Napóleon-zsebe bőven elég a kesztyűnek, sapkának és a telefonnak. Valamelyest vízálló is, amit talán impregnálással tovább tudunk erősíteni, de ezt nem próbáltam.

Előnyök

 • jó anyaghasználat
 • szeles időben jó hőérzetet biztosít

Hátrányok

 • szellőzés megoldása átgondolatlan

Tanácsok ruházat vásárlásához

Mint már írtam, a ruházatot nem tartom olyan fontos tényezőnek, mint a lábbeli megválasztását. Azonban kétségtelen, hogy a szükségleteinknek megfelelően összeválogatott ruhadarabok jelentősen könnyebbé tehetik a dolgunkat egy nem hétköznapi szituációban. Emellett a komfortérzetünket is növelik a túranap folyamán és az esti tábortűz mellett. Vásárláskor gondoljuk át, hogy milyen évszakban és milyen túrákat tervezünk tenni, ez a legfontosabb. Alkalomszerű túrákhoz talán nem is lesz szükség funkcionális ruhákat beszerezni, mert a farmernadrág vagy a kedvenc pulcsink is elég. Ha rendszeresen túrázunk és akár több napra is útnak eredünk, akkor viszont már érdemes megfontolni a ruházatba történő befektetést.

KÉP / Kamásli és esővédő nadrág
Kamásli és esővédő nadrág (kattintásra galéria nyílik)

Amit elsők között javaslok beszerezni az az esőkabát vagy valamilyen esővédő öltözék, ami akkor is jól jön, ha csak alkalomszerűen kirándulunk egyet. Ruházat esetében fokozottan igaz, hogy bármennyit el lehet költeni rá, ezért egy nagyobb beruházás előtt feltétlenül gondoljuk át, hogy valóban megéri-e beszerezni egy adott terméket. Valóban ki fogjuk-e tudni használni minden funkcióját. Mivel én elsősorban többnapos trekking túrákra indulok a ruházatomat ennek megfelelően alakítottam ki, a legtöbbje többfunkciós darab. A túranadrágom pillanatok alatt rövidnadrággá alakítható, pólóimon a több napi viselet sem hagy nyomot, az esőkabátom nemcsak az esőtől véd, de kellően meleg is stb. Hacsak nincs szükség azonnal bizonyos ruházatra, a beszerzést részletekben, évek alatt is intézhetjük, s közben tapasztalatot szerzezhetünk a tényleges igényeinkről.

Frissítve: 2021. feburár 28.