Menü Bezárás

Étkezés, tábori konyha

Természetesen nem maradhat el az étkezés vagy ha úgy tetszik a tábori konyha felszerelésem rövid bemutatása sem.

Az étkezés és így a tábori konyha bemutatását azért sem szerettem volna kihagyni, mert több napos túrán valamilyen minimális felszereléssel e téren is készülni érdemes kell. A legtöbb sporttársam a helyi erőforrásokra alapozza az étkezést és egy étkezésre való élelmen kívül mást nem is visz magával, mondván amint lehet visszapótolja. Ezt akkor tartom működőképesnek, ha a túraútvonal mentén minden nap van reálisan igénybe vehető étkezési és vásárlási lehetőség. Példának okáért a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrán töltött húsz túranapom alatt mindössze három éttermet és egy vegyesboltot értem nyitva. Igaz, nem a tervek szerint alakult a túra, a felkészülés során gondoltam az étkezés kérdésére is. A szokásosnál több élemiszert és egy kibővített tábori konyha felszerelés volt nálam.

Étkezés

KÉP / Reggeli, ebéd és vacsora (részlet)
Reggeli, ebéd és vacsora, részlet (kattintásra galéria nyílik)

A túranap utáni pihenéshez nekem hozzátartozik a vacsora elkészítése is. Ehhez rendszerint viszek magammal alapanyagot, ha időközben elfogy azt pedig helyben szerzem be. Megpróbálok amennyire lehet minden nap mást enni, de lássuk be egy túra alatt ez nem mindig kivitelezhető. A hamburger, pizza és lángos rendelést viszont határozottan kerülöm, mert nekem ezek nem főételek és nem is lakom tőlük jól. Ugyan nem vagyok különösebben levespárti, de a túranapok végén a vacsora rendre valamilyen levessel kezdődik. Utána vagy tojást vagy húst szoktam sütni, illetve készítek valamilyen tésztaételt. Hogy mikor éppen mit, az a körülményektől is függ. Mennyire felszerelt a szálláshely konyhája, mennyire vagyok fáradt, másnap mire számíthatok stb. Töredelmesen megvallom, hogy a desszertről sem szoktam elfeledkezni. Ha magamnak készítem, akkor a reggelim kevésbé változatos, illetve napközben nem szoktam nagyobb étkezéseket beiktatni. A következő élelmiszerekből állítom az össze az étkezési csomagot induláskor, amit ha lehetőségem adódik rá kiegészítek a helyi forrásokkal.

Reggeli

 • zabkása
 • debreceni kolbász
 • kenőmájas
 • tortilla lap
 • sajt
 • tea

Tízórai, ebéd, uzsonna

 • aszalt gyümölcs
 • műzliszelet
 • energiaszelet

Vacsora

 • zacskós leves
 • tükörtojás, rántotta
 • gyorsétel (általában tészta)
 • debreceni kolbász
 • tortilla lap
 • sajt
 • csokoládé
 • sózott földimogyoró
 • tea

Tábori konyha

KÉP / Konyhafelszerelés (részlet): Vargo hobokályha, Vargo edénykészlet, merülőforraló, spork és bögre
Konyhafelszerelés (részlet): Vargo hobokályha, Vargo edénykészlet, merülőforraló, spork és bögre (kattintásra galéria nyílik)

Az összefoglaló írásakor azt vettem észre, hogy a tábori konyha felszerelésem fejlődött a legtöbbet az évek során. Teljesen más típusú felszerelést használok e téren, mint amivel annak idején nekivágtam a többnapos túráknak. Manapság már szinte minden szálláshelyen van lehetőségünk vizet melegíteni legalább egy közös használatú konyhában, ahol jó esetben találunk konyhai eszközöket is. Ahol nincs lehetőség a konyha használatára, ott viszont jól jön a vízforraló. Bár gázfőzőm is van, de tábori alvás esetén a főzést zsebfőzővel vagy hobokályhával szoktam megoldani. Sokkal kisebb helyet foglalnak és könnyebbek is a gázfőzőnél. Edény tekintetében az univerzális megoldások híve vagyok, ezért egy egymásba fordítható készletet használok, melynek egyik fele serpenyő vagy tányér, másik része pedig lábas vagy bögre. Külön szoktam vinni egy alumínium bögrét is, amit a hátizsák oldalán tartok, hogy könnyen elérhető legyen. A folyadékpótlást ivózsákból oldom meg, de ha szükséges viszek magammal egy összehajtható kulacsot is. Evőeszközt gyanánt egy spork van nálam, amit egy bicska egészít ki és mivel a sporkkal nem túl praktikus a tésztakeverés, egy fakanál is konyha része.

Mindez kicsit részletesebben az alábbi eszközöket jelenti:

Étkezés és tábori konyha felszerelés vásárlása

A bevezetőben már írtam, hogy a túráimra készülök egy étkezési és a tábori konyha szükségleteket kielégítő csomaggal. A menüből talán látszik, hogy a lehetőségekhez képest igyekszem változatos ételeket fogyasztani, de ezt adott esetben a praktikum felül tudja írni. A gyorsételek közül az ízlésemnek a Decathlon kínálata jelenleg megfelel, amit alkalmasint a Maggi, Knorr stb. instant gyorsétel alapjaival szoktam variálni. A levesek kapcsán is igaz mindez, ahol ráadásul jóval nagyobb a kínálat, így akár minden este mást tudok készíteni. Debreceni kolbászt szoktam csomagolni, ami adott esetben az utamba eső ebek megvesztegetésére is fel tudok használni. Mellé egy-egy kis csomag kenőmájast és sajtot is csomagolok, mindezt a helyi kisboltokból könnyen vissza is tudom pótolni. A csokit és a sózott földimogyorót szintén tudom pótolni út közben, a tojást pedig eleve menet közben szerzem be, akárcsak az idénygyümölcsöket.

KÉP / Konyhafelszerelés (részlet): összehajtható kulacsok, gyufa, szivacs, tojástartó, fakanál, édesítő, olaj és ételízesítők
Konyhafelszerelés (részlet): összehajtható kulacsok, gyufa, szivacs, tojástartó, fakanál, édesítő, olaj és ételízesítők (kattintásra galéria nyílik)

Tábori konyha felszerelésemet a fenti lista szinte maradéktalanul tartalmazza. Természetesen a túra jellegétől függően pakolok, így nem kerül mindig minden a listán szereplő eszköz a motyómba. A beszerzésük is évek alatt történt az aktuálisan felmerülő igények függvényében a pénztárcám szabta keretek között. Arra minden felszerelésemnél figyelek, hogy ha huzamosabb ideig szeretném használni akkor igyekszem a lehető legkevesebb kompromisszum megkötését igénylőt beszerezni. Példának okáért műanyag eszközt csak nagyon indokolt esetben veszek, helyettük a tartós fém dolgokat részesítem előnyben. Annak viszont nem vagyok híve, hogy ész nélkül vegyek meg egy felszerelési tárgyat, csak mert annak lennie kell. Amit felsoroltam azokat viszont használat közben szereztem tapasztalatot, így szívesen tudok segíteni vásárlásnál.

Frissítve: 2021. február 28.