Menü Bezárás

Tábori alvás

Tábori alvás kapcsán használt felszerelésem nem olyan bőséges, ennek ellenére praktikus az egyéb felszerelésektől külön bemutatnom.

Túráim döntő hányadában többnapos utakra indulok és bár előnyben részesítem a helyi szálláslehetőségeket előfordul, hogy nem tudok foglalni. Ilyenkor sem esek kétségbe, hiszen évek alatt összeállítottam egy alapfelszerelést a tábori alváshoz. Példának okáért a szálláshelyek egy részén az ágynemű feláras, de a négy fal között még ősszel is elég lehet egy nyári hálózsák. Ha fűteni is van lehetőségünk, akkor pedig még arra sincs feltétlenül szükség. Foglalásánál ilyen szempontból is megnézem az elérhető szálláshelyeket, mert a plusz fél kilogrammos nyári hálózsák vagy a hálózsák bélés már nem számít. Sem a hátizsák tömegét, sem pedig annak méretét érdemben nem befolyásolja és még pénzt is tudunk a saját „ágyneművel” spórolni.

Tábori alvás

Az alváshoz használt felszerelésem több elemből áll össze, tehát nem csupán a hálózsákra kell gondolni. Két hálózsák típust használok és bár van túrasátram is, azt nagyon ritkán használom eredeti rendeltetése szerint. Függetlenül attól, hogy hol tervezem az alvást szinte minden túrámra viszek magammal hálózsák bélést, mert több esetben is találkoztam megkérdőjelezhető tisztaságú szálláshellyel. Használatával sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat. A nagyobb holmikat egyenként igyekeztem bemutatni, a kisebb kiegészítő termékeket pedig csak összefoglaló jelleggel. A tábori alváshoz kapcsolódó felszereléseimnél is feltüntettem a márkát és a pontos típust, hogy látható legyen miről szereztem tapasztalataimat. Némely esetben a gyártó kínálatában már az utódmodellt lehet csak megtalálni.

Gelert Tryfan 300M DL hálózsák

Gelert Tryfan 300M DL háromévszakos hálózsák
Gelert Tryfan 300M DL háromévszakos hálózsák (kattintásra galéria nyílik)

A téli sátrazást vagy bivakolást még nem próbáltam, így a hűvösebb időben használt Gelert hálózsákom egy háromévszakos modell. Évekkel ezelőtt sikerült kifognom akciósan és azóta is jól szolgál. A címke szerint -0,9 C fokig használható, a komfort hőmérséklete pedig 4,3 C fok. Nem tudtam még kipróbálni minden hőmérséklet tartományban, de eddig rendre inkább melegem volt benne, mintsem vacogtam volna. A töltet anyagát sajnos nem tudom, tapintásra valamilyen szintetikus anyag, de nem tudtam kideríteni. Azonos típusú múmia hálózsákkal összecsatolható modellről van szó, melynek cipzárja egyutas. A fejrésznél szűkíthető, teljesen a fejünkre tudjuk húzni, hogy a lehető legkevesebb meleg szökjön ki. Tömegével (1,7 kg) és a csomagmérettel (35*23 cm) sem volt eddig gondom, bár ha egy kicsivel kisebbre össze lehetne tekerni azt nem bánnám.

Előnyök
 • jó anyaghasználat és kialakítás
 • jó hőtartó képesség
 • kedvező ár/érték arány
Hátrányok
 • gyári tárolója elég vékony

Quechua Ultralight hálózsák

KÉP / Quechua Ultralight nyári hálózsák
Quechua Ultralight nyári hálózsák (kattintásra galéria nyílik)

Nyári hálózsákom láthatóan egy a Decathlonból beszerzett, egyébként nem mai darab, ezért ne is keressétek az áruház jelenlegi kínálatában. Vásárlás előtt sokat megnéztem, nekem aki elsősorban szálláshelyen tölti az éjszakát, illetve ár/érték arányban ennél többre nem volt szükségem. Plusz 15 és 20 C fok közötti tartományban használható. Nyári hálózsák lévén az anyaga vékony és igen könnyű töltettel rendelkezik, ennek okán kicsire össze lehet csomagolni (4 liter), tömege 680 g. A cipzárja kétutas és midkét oldalon nyitható, illetve ezt is össze lehet csatolni egy másik hálózsákkal. A fejrésze ugyancsak szűkíthető, egészen addig, amíg már csupán az orrunk látszik ki belőle.

Előnyök
 • jó anyaghasználat és kialakítás
 • kedvező ár/érték arány
Hátrányok
 • nem tapasztaltam ilyet

Forclaz AIR derékalj

KÉP / Forclaz Air derékalj
Forclaz Air derékalj (kattintásra galéria nyílik)

Bár szeretek kemény matracon aludni, de azért a polifoamon alvásból kinőttem, így néhány éve beszereztem egy felfújható derékaljat. Önfelfújós modelleket is néztem, de hely és súlytakarosság okán egy szájjal befújós modellt vettem. Ezt a Forclaz derékaljat nem egész egy perc alatt tudom olyan keménységűre fújni, hogy azon már kényelmesen el tudok aludni. Anyaga kissé érdes tapintású poliuretán, ami elég jól ellenáll a környezeti hatásoknak, eddig nem szakadt ki. A fekvőfelülete 48*180 cm, ami kilenc légtartó rekeszre van bontva, szabása pedig szimmetrikus. Legfeljebb 4 cm vastagságúra tudjuk felfújni. A matrac mindkét oldala azonos anyagból van, szemben az utódmodellel, ami egyrészt asszimmetrikus szabású, másrészt pedig az alja más anyagból készült. Összehajtva igen kis helyet foglal, mindössze 2 liter, tömege 550 g.

Előnyök
 • jó anyaghasználat és kialakítás
 • kedvező ár/érték arány
Hátrányok
 • nem tapasztaltam ilyet

Loap Sund TL1101 sátor

KÉP / Loap Sund TL1101 sátor
Loap Sund TL1101 sátor (kattintásra galéria nyílik)

Nem használom túl gyakran, de azért nekem is van túrasátram, egy Loap márkájú. Két személyes dóm sátor, két előtérrel és bejárattal a sátor hosszabbik oldalán. A cuccok elpakolására több hely áll rendelkezésre és adott esetben nem kell a másikon sem átmászni. Bár az igazat megvallva túrázáskor mindig egyedül használtam, de így is nagyon könnyen fel tudtam állítani. Klasszikus duplafalú sátor, kívül vízálló, belül pedig lélegző anyagból. Belmagassága majd egy méter, a hálótér mérete pedig 210*130 cm, szóval kényelmesen lehet benne nyújtózkodni és készülődni. Csomagolt méretét nem tudom megmondani, mert a gyári tároló elég „gagyi” kivitelezésű és részben ezért is a hátizsákba darabokra bontva szoktam elpakolni, így még helyet is spórolok. Tömege 2,6 kg, szóval elég könnyű, ámbár a külső sátorrész így vékonyabb és kevésbé vízálló. 2000 mm esőnek áll ellent, amivel nyáron biztonsággal használhatjuk Európában és belföldön nagyjából minden évszakban. Belül több tárolózsebet is találuni, ahová el tudjuk helyezni a telefont, fejlámpát és az egyéb apróságokat.

Előnyök
 • jó anyaghasználat és kialakítás
 • kis tömeg (2,6 kg)
 • kétoldali bejárat
Hátrányok
 • gyári tárolója használhatatlan

Kiegészítők alváshoz

KÉP / Queachua Basic függőágy, Basic Nature hálózsák bélés, Quechua Air basic felfújható kispárna, karabinerek
Queachua Basic függőágy, Basic Nature hálózsák bélés, Quechua Air basic felfújható kispárna, karabinerek (kattintásra galéria nyílik)

Komfortérzetünket jelentősen tudja növelni egy-egy jól megválasztott kiegészítő, ami a tábori alvás esetében hatványozottan igaz. Ezekről nem szeretnék részletesebben írni, inkább felsorolás szintjén említem meg, hogy milyen kiegészítőket szoktam magammal vinni. Értelem szerűen nem viszem magammal az összes kiegészítőt, mindig csak az adott túrához szükséges apróságokat szoktam bepakolni. Tábori alváshoz használt kiegészítő felszerelésem:

 • Basic Nature hálózsák bélés (használatával a hálózsák kevésbé koszolódik és kétes tisztaságú szálláshelyeken is jól jöhet)
 • polifoam (hideg időben a felfújható derékalj alá)
 • 3*4 m takarófólia (általában a derékalj alá, illetve szükség esetén menedéképítéshez vagy a sátor fölé plusz esővédő rétegként)
 • Quechua Air Basic felfújható párna (hideg időben egynapos túrán is velem van, hogy szükség szerint rá tudok ülni, többnapos túrán pedig mindig)
 • Quechua Basic függőágy kiegészíve két karabinerrel
 • egy pár 3M füldugó

Tanácsok tábori alvás felszerelés vásárlásához

Mint minden felszerelés beszerzése esetén, itt is először gondoljuk át, hogy mire van szükségünk. Ha csak országhatáron belül túrázunk és nem tervezünk bivakolni vagy sátrazni, akkor teljesen felesleges bármilyen sátor, de még talán a hálózsák beszerzése is. Ha alkalomszerűen eltöltünk néhány éjszakát tábori körülmények között, akkor már megéri alaposan körülnézni. Fontos, hogy milyen évszakban, illetve időjárási körülmények között szeretnénk használni az adott terméket. Ha csupán nyáron, akkor nem biztos, hogy szükségünk lesz egy magas esőállósági mutatóval bíró sátorra vagy akár a háromévszakos hálózsákra.

Saját példámból kiindulva. Elsősorban szálláshelyeken alszok a túráim során, nincs szükségem a folyamatos napi igénybevételt jobban viselő termékekre. Ha tábori alvást tervezek, akkor viszont biztonsággal van mihez nyúlnom. Nem volt szükségem csúcskategóriás termékekre. Hazai viszonyok között nagyon kevés sporttársnak van rá ténylegesen szüksége ilyenre. Ha megvan a preferált márka vagy modell és azt túraboltban szerezzük be, fizetés előtt feltétlenül nézzük át a varrásokat, ellenőrizzük a cipzárak működését. A sátrat amint lehet állítsuk fel és ellenőrizzük, hogy minden szükséges tartozéka rendelkezésre áll. Internetes vásárlásnál sem kell aggódni, magyarországi kereskedőtől beszerzett termék esetén 15 napon belül indokolás nélkül elállhatunk a vásárlástól.

Frissítés: 2021. február 28.