Menü Bezárás

Hátizsák

A lábbeli mellett a túrázó legfontosabb felszerelése a hátizsák, amelynek kiválasztását is hasonló gondossággal kell elvégezni.

Általában nem két-három órás túrákat tesz az ember, ha mégis, azt én inkább kirándulásnak tekintem mintsem túrázásnak. Legyen szó egy vagy többnapos túráról, a lábbeli mellett a hátizsák az, ami komolyan befolyásolni tudja komfortérzetünket. Egész nap a hátunkon van ezért vásárlás előtt sok tényezőt számításba kell vegyünk, de ennek külön részt szántam az oldalon. Szinte minden szempont, amit a lábbeliknél leírtam a hátizsák kiválasztásánál is igaz.

Hátizsák

Quechua 28 egynapos hátizsák

KÉP / Quechua 28 egynapos hátizsák
Quechua 28 egynapos hátizsák (kattintásra galéria nyílik)

A legkisebb túrahátizsák, amit használok rögtön azután kaptam, hogy komolyabban elkezdtem túrázni. Már tíz éve napi használatban van, munkába járáshoz, bringázáshoz, bevásárláshoz és nem utolsó sorban egynapos túrákhoz is ezt használom. Kiválóan bírja a napi igénybevételt. Belül egy nagy rekesze van és egy kis kihajtható cipzáras irattartó része, kívül az első részén pedig egy nagyobb, szintén cipzáras rekesze. Mell és derékhevederrel is rendelkezik, ez utóbbin minkét oldalon egy-egy cipzáras tárolórekesszel. Az anyaga valamelyest vízálló, de beépített esővédő huzattal is rendelkezik. Ezen felül ivózsák befogadására is alkalmas, kívül pedig egy pár túrabotot tudunk rögzíteni. A Nap már kicsit kiszívta a szép fekete színét és néhány csatot is cserélnem kellett rajta, de remélem pár évig még kiszolgál.

Előnyök
 • strapabíró, jó anyaghasználat
 • kiváló szellőzést biztosít a hátnak
 • átgondolt kialakítás
 • jó ár/érték arány
Hátrányok
 • kívül kevés plusz rögzítési lehetőség
 • már nem lehet kapni

Zajo Ortler 38+8 hátizsák

KÉP / Zajo Ortler 38+8 hátizsák
Zajo Ortler 38+8 hátizsák (kattintásra galéria nyílik)

A legtöbb túrám ugyebár többnapos, így szükségem volt egy komolyabb és nagyobb méretű hátizsákra is. Egyik túrám során volt alkalmam kipróbálni egy Zajo Ortler 38+8-as hátizsákot, ami nagyon megtetszett és mivel tudtam mire számíthatok vettem is egyet. Belül egy nagyobb zsebe és egy laptoptartó zseb szerű gumis rekesze van, a nagy rekesz kétutas cipzárral kettéválasztható. A két rész külön-külön is nyitható kívülről, a felső nagyobb résznél a cipzárt végig egy fül takarja. A felső hajtókáján kívül és belül is találni egy-egy nagyobb zsebet. Kívül kétoldalt és hátul is hálós zsebei vannak, illetve a derékhevederen is van egy-egy. A mellheveder természetesen alapfelszereltség, mint ahogyan a számos külső rögzítőpont is. A teherhordó része jól állítható, a hálós háti részének köszönhetően megfelelően szellőzik. Az egész hátizsák felépítése nagyon logikus, jól átgondolt, anyaghasználatát tekintve is minőségi darab. Az anyaga vízlepergető, de beépített esővédő huzattal is rendelkezik.

Előnyök
 • minőségi anyaghasználat
 • átgondolt kialakítás
 • menet közben is könnyen állítható
 • Magyarországon kedvező áron beszerezhető
Hátrányok
 • felső ráhajtója nem állítható
 • vállpántjainak párnázása pólóban kevés

Zajo Lhotse 52 hátizsák

KÉP / Zajo Lhotse 52 hátizsák
Zajo Lhotse 52 hátizsák (kattintásra galéria nyílik)

Amikor a 2020 tavaszi túrát terveztem merült fel bennem, hogy talán nem lesz elég a közepes hátizsákom. Maradtam a már ismert márkánál és szereztem be a Zajo egyik nagyobb modelljét. Szintén egy nagyobb belső rekesze van, amely a hátrésznél egy laptoptartó gumis zsebbel rendelkezik. A belső rész e modellnél is kétutas cipzárral kettéválasztható, mindkét rekesz külön is nyitható kívülről. A felső nagyobb rész cipzárját ugyancsak egy fül takarja, de külső oldalán nem hálós zsebet, hanem egy cipzárral záródó jól pakolható zsebet találunk. A felső hajtókáján kívül és belül is találni egy-egy nagyobb zsebet, hajtókája felfelé bővíthető, így a hátizsákot jobban meg lehet pakolni. Külső oldalán kétoldat egy-egy hálós zsebet találni, illetve a derékhevederek mellett az egyik vállpántra is került egy kisebb cipzáras zseb. Oldalán két pár túrabotnak van hely, de ezen kívül is számos rögzítőpontot találunk a hátizsák külső részén. A hátrésze rendkívül jól párnázott, egyáltalán nem izzadok alá. Oldalán egy fogantyú található, amivel kézben is tudjuk vinni, rakodásnál rendkívül praktikus. Anyaga vízálló cordura szövet, de beépített esővédő huzattal is rendelkezik.

Előnyök
 • minőségi anyaghasználat
 • logikus, átgondolt kialakítás
 • menet közben is könnyen állítható
 • Magyarországon kedvező áron beszerezhető
Hátrányok
 • nagy önsúly (2,1 kg)

Hátizsák kiegészítők

A lábbeli mellett a hátizsáknál is igaz, hogy a túra során is tartsuk tisztán amennyire csak lehetséges. Én például a tömegközlekedésen fel szoktam húzni a hátizsákra az esővédő huzatot. Amellett, hogy megvédi a kosztól, a külső hálós zsebekbe pakolt holmikat is biztonságban tudhatjuk. Az esővédő huzatot lecsatolva akár a mosógépben is kimoshatjuk és így sokkal könnyebb tisztítani, mint a hátizsákot lenne. Túra közben, ha egy bozótosban vagy egy fához verődne összekoszolnám át szoktam törölni a hátizsákot nedves ruhával. Ha esetleg saras lenne, akkor előtte szárazon át szoktam kefélni, amire a cipőtisztításra magammal vitt rongyot és kefét használom.

KÉP / Quechua kishátizsák, hőmérő, karabinerek, telefontartó
Quechua kishátizsák, hőmérő, karabinerek, telefontartó (kattintásra galéria nyílik)

Ha többnapos túrára indulok a pakolás megkönnyítése végett viszek néhány karabinert is. A bögrémet az egyik hevederre könnyen fel tudom akasztani és szükség esetén hamar elérem. Az utóbbi időben már a sapkámat is a hevederek egyikére akasztottam, ha éppen nem a fejemen volt. Szintén praktikus kiegészítő valamilyen kisebb táska vagy szatyor, ami bevásárlásnál vagy városnézésnél jöhet jól. Erre egy tíz literes kishátizsákot használok, amit a Decatlonban szereztem be. Nagy előnye, hogy pénztárca méretűre hajtogatható ezáltal minimális helyet foglal.

Tanácsok hátizsák vásárlásához

Szinte ugyan azokat a dolgokat tudom vásárlási tanácsként leírni, amit a lábbelinél. Mindenképpen szánjunk időt a beszerzésre, nézzünk meg minél több márkát és modellt, próbáljuk fel őket. Kényelmesnek kell lennie, ez mindennél fontosabb tényező, hiszen egész nap a hátunkon lesz. Jól illeszkedjen a hátunkra és ne nyomjon sehol sem. Váll és derékrésznél egyaránt jól kell illeszkedjen. Ha lehetőségünk van rá kicsit pakoljuk is meg, hogy a súlyelosztását is meg tudjuk nézni. Fontos, hogy a súlypontja minél inkább a testünk felé mutasson, hiszen a nehezebb túraholmikat a hátunkhoz közel fogjuk pakolni. Ha találtunk akár több olyan hátizsákot is, ami ezeknek megfelel azután vegyük csak számításba az adott hátizsák más jellemzőit.

Lényeges, hogy ne izzadjunk alá, a hátizsáknak tehát legyen jó a szellőzése. Jómagam lényegesnek tartom a tömegét is, hiszen a felszerelésünk mellett ezt is cipelnünk kell. A hatizsák kialakítása és pakolhatósága ugyancsak lényeges szempont, megkönnyíti a felszerelésünk rendszerezését. Mivel szerencsés esetben éveken át használjuk majd, az sem utolsó, hogy ránézésre is elnyerje a tetszésünket. Hosszútávú befektetés a beszerzése, kár lenne csak azért lemondani egy jó hátizsákról, mert éppen nem tetszik a színe. Az árát is ennek megfelelően nézzük, mert való igaz, hogy egy jó hátizsák nem olcsó, de érdemes erre a beszerzésre is öt-tíz évre előre tekintetni.

Frissítés: 2021. február 28.