Menü Bezárás

Turistajelzések

KÉP / Irány jobbra

Ebben a bejegyzésben a turistajelzések színét, alakját és rendszerét próbáltam meg egy kicsit összefoglalni és megismertetni az olvasóval.

Nekem a turistajelzések és azok jelentése egyértelmű, de aki csak alkalomszerűen kirándul vagy túrázik annak talán nem annyira. Amikor a 2012-ben az Országos Kéktúrából az első szakaszomat teljesítettem, két kedves ismerősömmel voltam. Egyikük az Árpád-kilátónál tartott pihenőnél a térképet böngészve megkérdezte „Mit jelentenek a jelek?”. Mivel a Hármashatár-hegyen voltunk ahol elég sok turistajelzés halad át, röviden elmondtam melyik jelzés mit jelent. Ugyan nem értették mindegyik jelzést, viszont térképpel együtt már fel tudták dolgozni.

Annak érdekében, hogy senki ne járjon úgy, mint Gálvölgyi János és Szerednyey Béla a fenti kis videóban, készítettem egy kis összefoglalót a turistajelzésekről. Eredetileg ezt szántam a tavalyi év utolsó bejegyzésének, de jóval több időt vett igénybe az összeállítása, mint ahogy azt becsültem. A fontosabb magyarországi jelzéseket külön is összegyűjtöttem, amit ide kattintva lehet elérni.

JELZÉSRENDSZER

A magyarországi turistajelzések rendszere a mai napig is Dr. Strömpl Gábor által az 1930-as években kidolgozott egységes jelzésrendszeren alapul. Ennek lényege, hogy a környezettől való elkülönítés érdekében a jelzések 10*12 cm-es fehér alapra kerülnek felfestésre. Kivételes esetben, a jobb láthatóság érdekében a jelzés lehet ennél nagyobb is. A festést a Magyar Természetjáró Szövetség sablonmintája segíti. Turistaútvonalat az erdőgazdálkodó hozzájárulásával lehet létesíteni, melynek nyomvonaláról az erdészeti hatóságként a NÉBIH vezet nyilvántartást. A turistajelzéseknek nem csak a mérete, de színe és formája is kötött. A négy alapvető jelzésszín a kék, a piros, a sárga és a zöld mellett a viola és a fekete használható kiegészítő színként. Mindegyik a RAL skála szerint meghatározott. A színek közül a kék országos, a piros megyei vagy regionális, míg a zöld és a sárga helyi jelentőségű útvonalat jelez.

TURISTAJELZÉSEK TÍPUSAI

Magyar Természetjáró Szövetség útmutatója szerint az alap gyalogos turistajelzéseknek három fő típusát lehet elkülöníteni. Ezek a fő jelzések, a céljelölő leágazó jelzések és az egyéb, helyi jelzések. A fő jelzések közé tartozik a sáv jelzés, mely egy fontos kiindulási pontból (pl.: vasútállomás) egy másik fontosnak jelölt pontig tájegységen keresztül halad, vándorutat jelöl. Ide tartozik még a kereszt jelzés is, mely a vándorutak kapcsolódásait és útváltozatait jelöli, általában sávjelzéstől sávjelzésig. A céljelölő leágazó jelzések különféle úticélokhoz vezető helyi utakat jelölnek. Alakjuk a jelzés végén található úticélra utal, gyakran a fő jelzésekből ágaznak le, de önállóan felfestve is előfordulnak. Az egyéb, helyi jelzések nem úticélokhoz kapcsolódnak és a fő jelzéstől függetlenül önállóan kerülnek felfestésre.

A nem gyalogos, illetve sport célú útvonalak jelzéseit egy külön kategóriába lehet sorolni. Rendszerint a gyalogos turistajelzésekkel azonos sémára készülnek (méret, szín, alak), mégsem számítanak annak és az adott szakág előírásai vonatkoznak a kialakításra. Egyre többet látni belőlük, főleg Budapest környékén. Bár többnyire turistaúton haladnak, de nem önálló utat jelölnek a teljesítménytúrák felfestései, szalagozásai. Újabb nagyobb kategóriát ölelnek fel a tematikus útvonalak jelzései, melyek többségében a meglévő úthálózatra épülnek rá. Ilyenek lehetnek a helyi jelentőségű, főként szemléletformálásra alkalmas zöldutak (pl.: Duna-Ipoly zöldút) vagy a kulturális és turisztikai tematikus útvonalak (pl.: Móricz Zsigmond turistaút). Ugyancsak ide sorolhatók a zarándokutak jelzései, melyekkel egy túrázó szintén gyakorta találkozik. A legismertebb talán a Mária út és a Gyöngyök Útjának jelzése.

TURISTAJELZÉSEK ELHELYEZÉSE

Nem csupán a jelzések mérete és színe, de azok elhelyezése is szabvány szerint alakul. Ez is azt a célt szolgálja, hogy a jelzés minél inkább követhető legyen. A turistautak rendszerint egy könnyen megközelíthető helyről (pl.: vasútállomás) vagy egy másik jelzésről leágazva indulnak, így az adott útvonal első jelzését indító jelzésnek nevezik, melyet kb. 10 méteren belül a behívó jelzés követ. Valamivel távolabb kerül felfestésre a megerősítő jelzés, ami a pontos irányba állást szolgálja, illetve a behívó jelzés megsemmisülése esetére ad támpontot. A sort a bíztató jelzés zárja, ami az első jelzést 250 méteren belül követi. A kereszteződés nélküli hosszabb szakaszokon viszont ez utóbbit találjuk, mely esetben már az iránytartást szolgálja.

A turistajelzéseket valamivel szemmagasság felett szokták a fákra felfesteni, hogy jól láthatóak legyenek. Állandó magassági megkötés nincsen, így lejtőn lefelé, illetve felfelé eltérő magasságban van felfestve. Lakott területen villanyoszlopok, út menti kövek stb. szolgálnak erre a célra. Ahol nincsen olyan tereptárgy, ami alkalmas lenne a jelzés viselésére, ott telepített jelzőoszlopokat alkalmaznak. A jelzés mindkét irányba kell mutassa az utat (kivéve természetesen az egyirányú utakat), ezért a felfestés is kétirányú. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden esetben egy fa két oldalán találjuk meg a jelzést. Elképzelhető, hogy ami egyik irányból jól látszik, az a másik irányból már kevésbé, így a jelzés is máshová került. Ha hosszabb ideig nem látunk bíztató jelzést a menetirányunk szerint, akkor érdemes megfordulni és visszanézni. Az esetek döntő többségében ez is segít az irány tartásában.

AZ ÚTIRÁNYVÁLTÁSOK JELZÉSE

Amikor a turistaút csupán meghajlik, a hajlás jobban látható külső felén több jelzést találunk, illetve a hajlatban ék alakú felfestés mutatja az utat. Ez lehet a fehér alapjelzés ék alakú meghosszabbítása vagy azt meghosszabbítva a turistaútnak megfelelő színnel festett irányt mutató nyíl. Útelágazásoknál vagy több lehetséges útirány esetén a kereszteződés előtt kb. 15 lépésnyire figyelemfelhívó jelzéseket találunk. Ez az útirány szerinti helyes úton is kb. 15 lépésnyire megismétlődik, jelezve a helyes irányt. Bonyolultabb útelágazások esetén az út mindkét oldalán jelzéseket találunk (ún. kapu). A követendő irány felvételét egy jól látható behívó jelzés is segíti néhány lépés távolságban felfestve. Nekem a legtöbb problémám ilyenkor szokott jelentkezni, mert ez néha elmarad, de kis odafigyeléssel nem lehet elvéteni az irányt.

turistajelzesek jelentese_v2-001

turistajelzesek jelentese_v2-002

turistajelzesek jelentese_v2-003

turistajelzesek jelentese_v2-004


Előző
Következő

Ugyan nem útirányt jeleznek, azonban mégis a folyamatos haladást szolgálják a bélyegzőhelyek jelzései. Ilyen jelzéssel jellemzően akkor találkozunk (pl.: az OKT-n), amikor a bélyegzőhely nem közvetlenül a kijelölt turistaút mellett található, hanem kis letérővel érhető el.

A turistajelzések jelentése

Ezt mind talán könnyebb lett volna bemutatni, mint leírni, egyebek mellett ezért is maradt ilyen sokára ez a bejegyzés. Videót még nem szeretnék készíteni, meg egyébként is felesleges lenne, hiszen a Minden, ami Buschcraft YouTube csatornáján (alábbi videóban) egészen jól összeszedték a főbb dolgokat. A felvezetésben már írtam, hogy a fontosabb turistajelzéseket én is összeszedtem, amit természetesen elérhetővé teszek. Aki volt olyan kedves és végigolvasta ezt a bejegyzést (is), annak megkönnyítem dolgát, nem kell visszagörgetnie, hanem ide kattintva is letöltheti.