Menü Bezárás

Rókás kör

KÉP / Innét még nem láttam a fővárost

Tavasszal nem sok lehetőségem volt kimozdulni és túrázni egyet, ezért igen nagy lelkesedéssel vágtam neki a Pünkösdhétfőn a Rókás kör teljesítésének.

Már a tavaszi tervek között is szerepelt a Rókás kör teljesítése, de ez a tavasz sokunknak sajnos nem a túrázásról szólt. Jómagam arra számítottam, hogy lesz időm bőséggel a blogon dolgozni ha már túrázni csak korlátozottan lehet menni. Persze nem így lett, rengeteg munkám akadt és hétvégén, amikor lett volna szabadidőm nem szívesen ültem újra a gép elé. Eljött azonban a pünkösdi három napos hétvége, melynek utolsó napját a Rókás kör teljesítésének szenteltem.

Logisztika, indulás

A kiírásról sokat nem szeretnék írni, mert azt a túra honlapja remekül összefoglalja. Budakalász és Csobánka között kell felkeresni tíz érintőpontot megadott szintidőn belül. A pontok sorrendje és a bejárás iránya adott, azonban mindenki maga választja meg, hogy melyik pontról és milyen módon vág neki a túrának. Az első pontként nevesített Budakalász kálvária nekem közlekedési szempontból nem a legelőnyösebb, így Ürömről a Határkő utcánál terveztem a rajtot. Vonattal a Nyugati pályaudvarról igen könnyen megközelíthető és MÁV-Start kártyával az utazás is ingyenes volt. Előző este a honlapon beneveztem a kiránduló módot választva, ami 12 óra és 12 perces szintidőt jelentett. Tudtam, hogy ennél azért gyorsabb leszek és menni fog a teljesítménytúrázó szintidő is, de ugye majd három hónapos kihagyás után voltam. Igaz ez azzal együtt is, hogy minden nap 10-12 kilométert biciklizem.

KÉP / Kőfejtő és egy sziklaüreg
Kőfejtő és egy sziklaüreg (kattintásra galéria nyílik)

A reggeli esztergomi vonaton nem voltak túlságosan sokan, a megállóhelyen is csak egyedül szálltam le. Hamar irányba álltam és pár percen belül a Határkő utcánál próbáltam regisztrálni az indulási szándékomat. Elsőre nem volt elég pontos GPS jelem, de a Google Maps-ben is pozícionálva a helyzetemet már minden rendben működött. A túra során végig ezt a módszert használtam: Google Maps, aztán regisztráció. A javasolt nyomvonalat a telefonomra töltve végig jól követhető volt az útvonal. Erre én a HuMap alkalmazást használom, ami offline is működik, így a telefon akkumulátorát csak a GPS használta. Az igazolópontokon történő bejelentkezéshez mobilinternet szükséges, de azt elég volt az igazolópontoknál bekapcsolni.

Útvonal a kis hurokban

A Határkő utcától elrajtolva a Péter-hegyre kellett felkapaszkodnom, s ennek leginkább megerőltető része a Határkő utca volt. A III. Határjárás túra alkalmával már jártunk itt, csak akkor pont lefelé jöttünk, ami egy hangyányit kellemesebb volt. A Péter-hegyen rövid ideig zöldövezetben egy keskeny ösvényen haladtam, majd a házak között leereszkedtem az Ürömi úthoz. Onnét újra felfelé kapaszkodás következett a Róka-hegyre, ahol sikeresen igazoltam ottjártamat. Tovább haladva jó darabon a piros sávjelzést kellett követni, nem volt szükség a nyomvonal ellenőrzésére a telefonon. Ez is egy igen hangulatos része volt a túrának, Békásmegyer határában a bozótos széléhez közeledve még egy mezei nyulat is lencsevégre kaptam. Az Ezüsthegyre érve már csaknem szikrázó napsütés fogadott, a bejelentkezés itt is könnyen ment.

KÉP / Kilátás a békásmegyeri panelerdőre
Kilátás a békásmegyeri panelerdőre (kattintásra galéria nyílik)

Újra belterületen, lakóházak között vezetett az útvonal, a jó időt kihasználva többen is a kertben serénykedtek. Egyszer-egyszer már remek panoráma nyílt a Duna felé, a Megyeri-híd is előbukkant. Budakalász kálváriát elérve egy rövid pihenőt is tartottam és ha már ott voltam egy geoládát is begyűjtöttem. Roppant hangulatos park található a kálvária mellett, ahol jól esett a pihenés. A folytatásban a Kopasz-domb következett, amit elsőre sikerült elvéteni a nagy susnyásban, de másodjára azért meglett. Az innét nyíló panoráma nagyon tetszett, így röviden ezen az igazolóponton is elidőztem. Gyakorlatilag egész Budapestre remek rálátást kaptam. Tovább indulva egy az út mellett megbúvó fácántyúk kishíján levitte a fejemet, amikor felrepült. Hamar túltéve magam ezen a lelki erőpróbán sajnos a szememnek kevésbé tetsző látvány következett. A Barackos út mellett ugyanis elkeserítően sok szemét van eldobálva az út széli bokrok közé.

Rókás kör

A Kömény utcán újra áthaladva bal forduló következett és ahogy távolodtam a lakott területtől, annál jobban élveztem a túrát. A táj is zöldebb volt és a gépkocsik morajlását sem lehetett már hallani. A következő ellenőrzőpont, Sicambria is könnyedén meglett. Ekkor már jóideje erdőben, de legalábbis fák között haladtam. Rövidesen újra a piros sávjelzésre kellett rátérjek, melyet követve érkeztem el az Ezüst-Kevélyhez, a következő ellenőrzőponthoz. Itt több kirándulóval is találkoztam, de a piros négyszögre áttérve már csak a Majdán-nyereg előtt néhány túrázóval és egy szintén a Rókás kört teljesítő túratárssal. A Majdán-nyereg körül az út részben ismerős volt az Országos Kéktúra bejárásokról (első, második). Csobánka és Pilisborosjenő között igen jól kiépített út várja a kirándulókat, ezt és a remek időjárást tucatnyian ki is használták. A Teve-sziklához érve megengedtem magamnak még egy pihenőt, napfürdőztem egyet.

Szajkó a kéken (kattintásra galéria nyílik)

Pilisborosjenőt elérve újra több nagyobb csoporttal is találkoztam, de a Köves-bérc ellenőrzőpontot már újra csendes magányomban értem el. Innét is remek kilátás nyílik a Budai-hegységre, amit néhány fotóval ezúttal is megörökítettem. Bőven szintidőn belül voltam, ezért aztán kicsit kényelmesebb tempót vettem fel és így sétáltam le az Üröm határában található Templom földek nevű ellenőrzőponthoz. Az égen egyre sötétebb felhők gyülekeztek, eső nem lett belőlük, csak a fülledtség nehezítette az utolsó néhány kilométert. A Határkő utcát már részben árnyékban, a műút mentén bandukolva értem el. Az utcasarkon újra bejelentkeztem és ezzel sikeresen le is zártam a túrát. Nagyon jól gazdálkodtam az időmmel, mert a következő vonatra még várnom is kellett egy keveset. Eközben kinyújtóztattam fáradt lábaimat és pótoltam az elhasznált energiát. Sőt, meglepetésemre a túra szervezője is felhívott átadva gratulációját, melyet ezúton is köszönök. Igen élvezetes túra a Rókás kör, aki teheti mindenképpen próbálja ki.

Túrám nyomvonala ide kattintva, míg a teljesítés közben készített néhány fotóm a beágyazott képekre kattinva, illetve a Képek menüben érhető el.

Bejárás napja: 2020. június 1.