Menü Bezárás

Túrázáshoz hasznos

KÉP / Heyjoe.hu

A túrázáshoz hasznos címet egy gyűjtőfogalomnak szántam és olyan oldalakat és alkalmazásokat mutatok be, ami az előkészítés vagy a túra során hasznos lehet.

Pár oldalra, illetve alkalmazásra rendszeresen szoktam is hivatkozni, ezeket nyilván régóta használom, több a tapasztalatom velük. Néhányat viszont én is a közelmúltban fedeztem fel magamnak, így sok tapasztalatom még nincsen. Ennek ellenére azért említem meg, mert elnyerte a tetszésemet, így nagy valószínűség szerint kitartok mellette.

Előkészülethez, tervezéshez

Túra előtt a várható útvonalat fel szoktam vázolni térkép vagy ritkábban a leírások alapján. Szeretem látni és hasznos is, ha nem csak az útvonallal, hanem a szintkülönbségekkel és a tereptárgyakkal is tisztában van az ember. Erre tökéletes a wandermap.net, ahol mindezt egyszerűen meg tudom tenni. Az elkészült útvonalat .gpx és .kml formátumban le tudom menteni vagy egyszerűen kinyomtathatom, akár apró részleteibe menő térkép formájában is. Lehetőség van több megosztási mód között választani, így más felhasználók útvonalait is elérem. Nagyon szeretem benne az azonnali szintábrát, ami kilométer szerint képes mutatni, mikor milyen terepviszonyok várhatók. Erre ennél egyszerűbb és gyorsabb megoldással még nem találkoztam. Hátránya viszont az oldalnak, hogy amióta használom semmilyen funkciófrissítés nem történt, így jó öt éve változatlan a design is. Emellett a reklámok is elég sok helyet elvesznek a képernyőn, ami esetenként zavaró. Létezik az oldalnak kerékpározásra és futásra optimalizált változata is, de mobil applikáció csak a kerékpáros részhez érhető el.

KÉP / Wandermap.net
Wandermap.net

Aki belevágott már az OKT-be, az egészen biztosan rendszeres látogatója az MTSz kektura.hu oldalának. Ezt én kevésbé az útvonal tervezésre, mint inkább a bélyegzőhelyek elérhetősége végett szoktam látogatni, illetve az egyes szakaszok rövid leírása is hasznos. Az aktuális bélyegzőhelyek listáját is innét szoktam letölteni, lévén ez a hivatalos forrás. A régi hivatalos honlap nekem szimpatikusabb volt, több volt rajta a tartalom, de lassan kezdem ezt is megszokni. Az erdőlátogatási tilalmakat ugye nem is ez az új oldal, hanem a Magyar Természetjáró Szövetség honlapja tartalmazza. Utóbbit szintén rendszeresen fel szoktam keresni egy-egy túrára való felkészülés során. Ez összesítve tartalmazza a túraútvonalakat érintő esetleges korlátozásokat (vadászat, éleslövészet stb.). Ezen felül persze hasznos lehet, ha az adott tájegység erdészeti hatóságánál (megyei kormányhivatal egyik járási hivatala) vagy az erdészetnél érdeklődünk ilyen témában. Tapasztalatom szerint nagyon segítőkészek.

Menet közben, térkép gyanánt

A túra során mindig nálam van a terület térképe – kivéve amikor nem –, ami nélkül nem is szabad elindulni. Bár a jelzések többségében jól követhetők, de kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy le kell térjünk róla. Ha a kitérő úton pont nincs GPS jel vagy a telefon egyébként lemerült, a térkép akkor is egy megbízható tájékozódást segítő eszköz. Hogy így is maradjon, érdemes valamilyen vízhatlan tokban tartani, hogy amikor szükség lesz rá, biztosan használható legyen. Én egy villámzáras tasakot használok erre, amiben a térkép két lapja jól látszik és az OKT bélyegzőfüzet is elfér.

KÉP / HuMap működésben
HuMap működésben

A telefonon is kipróbáltam több térképet, de tulajdonképpen nagyon hamar megtaláltam a nekem tökéletes alkalmazást. Ez a HuMap nevű alkalmazás, ami a közösségi szerkesztésű OpenStreetMaps térképet használja, így nagyon hamar frissülnek a térképen az útvonalak. A túraútvonalakat a turistajelzések piktogramjával mutatja, szálláshelyek, buszmegállók és éttermek mind elérhetők benne. Mindezt offline tudja, mobilnetet nem használ, legfeljebb frissítéskor, de azt meg úgyis wifin végzi az ember. Kis helyet foglal, még a hatéves Motorola Defy Mini telefonomon is tökéletesen elfér és stabilan működik. Könnyen frissíthető, ha szükségem van rá, pontosan mutatja a helyadatokat, sebességet stb. Hátrányát nem is nagyon tudok mondani, legfeljebb annyit, hogy tudomásom szerint csak Androidos verziója van.

Túrázáshoz hasznos

Túra közben nem nagyon szoktam nézegetni, de utólag azért jól jön a megtett útvonal pontos képe. Erre két alkalmazást is telepítettem és kezdetben egymás mellett használtam őket, most viszont már vagy-vagy alapon indítom el. Az egyik az Endomondo ingyenes verziója, ami nem kimondottan túrára készült, viszont ilyen célra is remekül használható. Bár már vannak modernebb, nagyobb tudású alkalmazások, én mégis az erőforrásigény miatt maradtam meg nála. A már említett hatéves telefonomon is gond nélkül fut és a bringázás során is tudom használni. Amilyen mentési megosztási lehetőségekre nekem szükségem van, azt mind tudja. Hátránya, hogy sajnos se a mobil változata, sem pedig a webes felülete nem frissült már jónéhány éve.

KÉP / Országos Kéktúra mobilapp (ÚJ)
Országos Kéktúra mobilapp (ÚJ)

A másik útvonalrögzítő alkalmazás az Open GPS Tracker, ami szintén nem egy friss alkalmazás viszont kitűnően teszi a dolgát. Mostanában főleg akkor szoktam használni, ha csak fotózni megyek ki és legfeljebb a megtett útvonal rögzítése a cél. Szintén ritkán használom rendszeresen, de nem is töröltem le a telefonról az Országos Kéktúra alkalmazást. Ezt sem mondanám éppen friss és nagytudású alkalmazásnak, de offline is hozzáférést ad az OKT fórumhoz. Van egy újabb alkalmazás is azonos néven, amit nemrég töltöttem le. Ez is egy magánszemély fejlesztése. A kettőt ötvözve lenne egy igazán jó alkalmazás, a régebbiből a térkép az újabból pedig a fórumhozzáférés hiányzik. Ha ez a kettő együtt meglenne, talán még használnám is túra közben, így viszont csak biztonsági tartaléknak van.

Miután hazaértem

Hazaérkezést követően korábban egy excel táblában vezettem magamnak statisztikát az egyes OKT szakaszokról. Ezt váltottam ki a közelmúltban a heyjoe.hu oldallal, amit nemrég fedeztem fel magamnak. Jelenleg az Országos Kéktúra, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra, az Alföldi Kéktúra és a Közép-dunántúli Piros mozgalom teljesítését lehet segítségével nyilvántartani. Az oldal képes minden statisztika iránti igényemet kiszolgálni, sőt a teljesítést akár meg is lehet osztani. Ezt ki is használtam. A túratervező funkciót még nem igazán értem, de majd kitanulom azt is. A fejlesztője is nagyon szimpatikus és segítőkész, tapasztalatból írom, ha kérdésetek van bátran lehet keresni.

KÉP / OKT fórum
OKT fórum

Amellett, hogy a túrákról egy blogbejegyzést készítek, még az OKT fórumba is szoktam egy rövid bejegyzést tenni. Amennyire tudom elég sokan tájékozódnak innét is a bélyegzőhelyek elérhetőségéről és az útvonalról, jómagamat is beleértve. Hasznos, ha a túratársakkal meg tudjuk osztani a jó vagy rossz tapasztalatokat, így tudják mire számítsanak. Szintén ilyen célzattal tartom a könyvjelzők között az MTSz turistajelzésekkel foglalkozó oldalát. Azért ajánlom mindenki figyelmébe, mert ezen keresztül közvetlenül is lehetőségünk van az esetleges hibákat jelezni. Még nem használtam, de a Veimpusztánál tapasztaltak végett nagyon közel jártam hozzá.

Röviden összefoglalva mostanság ezeket az oldalakat szoktam látogatni egy-egy túra előkészítése során, illetve az említett alkalmazásokat viszem magammal a túrákra. Mindegyik már igen jól bejáratott, így aztán bátran merem ajánlani másnak is.