Menü Bezárás

Két nap szabadság

Most, hogy már vége a vizsgaidőszaknak, egyértelmű volt, hogy a tavalyról maradt két nap szabadság nem mehet kárba, irány túrázni.

Még a vizsgákra készülés közben elkezdtem szervezni a túrát. El is kellett kezdenem, mert szállást találni nem olyan egyszerű, még a Dunántúlon sem. Amellett a társas vadászati idény sem ért még véget mindenhol, így ezt a témát is körbe kellett járjam. A kiszemelt úticél az OKT 6 és 7. szakasza, Veszprém megyében. Ennek megfelelően meg is kerestem a VERGA Zrt.-t, az OMVK területi szervét és a járási hivatalt is, hogy mégis mire számítsak. E-mail-en érdeklődtem, mindenhol nagyon készségesek voltak, gyorsan kaptam válaszokat. Lényeg, társas vadászat a területen nincsen, ők biztosan nem lőnek rám. Persze egyéni vadászok még lehetnek.

A szálláskeresés

Az OKT 6. szakasza 24 km, az OKT 7. szakasza pedig csaknem 48 km. Ez összesen közel 72 km, amit így télen három napra, két megállóval osztottam el. Sátrat cipelni nincsen kedvem, tehát logikusan kell egy szállás Nagyvázsony, egy pedig Szentbékkálla környékén. Amilyen pozitív hangulatban írtam legutóbb a szálláshelyzetről, most annyira leszek negatív. Eléggé csalódott vagyok. Elvileg a szállás esetében egy szolgáltatást veszek, pontosabban vennék igénybe. Első körben itt is e-mail formájában érdeklődtem, mert az a biztos, le van írva. Ezek után kicsit furcsa, hogy az, aki a saját honlapján azt kéri „Foglalás e-mail-ben”, nem válaszol a megkeresésre. Ez lenne a minimum, ha már ez lenne az elsődleges kapcsolattartási forma. Van olyan szolgáltató, akitől ezt a bejegyzés e részének írásakor (vasárnap este) már negyedik napja várom. Közben persze már írtam másnak is.

KÉP / Készül a heti bejegyzés
Készül a heti bejegyzés

Túrázóként nincsenek nagy igényeim, erről már írtam. Elég a fedél a fejem felett, fűtés és a melegvíz nélkül megvagyok egy-egy napot. Legfeljebb alváshoz felöltözöm, mert hálózsákot nagy valószínűség szerint viszek, illetve nem fürdök, csak mosakszom este. Több esetben telefonon is érdeklődtem, ahol szintén minimum elvárásom, hogy a megadott számon felveszik a telefont. Ha ez éppen nem áll módjában az illetőnek, akkor pedig visszahív később. Akit telefonon kerestem, mert ezt kérte a honlapján, annak ezt a szintet nem sikerült meglépnie. Ez egyértelműen csalódás. Végül sikerült mindenhol szállást találnom, de egyáltalán nem volt egyszerű.

Javaslom megfontolni

Azt megértem, ha valaki nem tud fogadni, mert egy emberért nem nyit ki és fűti fel a szobát/házat. Sőt, még javasol is másik szálláshelyet, akit keressek meg. Ez egy szimpatikus magatartás, mert ő a szolgáltató, ebből él, felteszem tudja mennyi lesz belőlem az összhasszna. Amit viszont még lehetne e téren alakítani, hogy ez az infó felkerül a szálláshely honlapjára is. Első szűrési feltételem az volt, nyitva van-e a szálláshely. Ha azt írja, hogy egész évben nyitva, jeleztem az igényemet, majd ugye kaptam a választ, hogy a fenti okok miatt nem tud fogadni. Ha ezt előre tudom, akkor eleve nem írok az adott szálláshelynek, mert felesleges. Az is ott van a honlapon, hogy hétvégén foglalás minimum két napra, akkor az is elfér, hogy egy embert télen nem tud fogadni. Szóval ez egy jótanács és remélem senki nem érti félre.

KÉP / Pakolás 90%-on
Pakolás 90%-on

Amit viszek magammal, az most is a minimális felszerelés lesz. Váltás ruha, elsősegély csomag, némi ennivaló és a kötelező apróságok (fejlámpa, powerbank stb.). A hálózsákon nagyon gondolkodom, mert úgy tűnik nem lesz rá szükség, megvan mindenhol a szállásom. Ez önmagában is kb. négy liter és 1,5 kg mínusz, így a nagy hátizsákra nem is indokolt. Három napra a 25 literes régi Quechua Forclaz hátizsákom valószínűleg kevés lesz, ezért felmerült bennem, hogy ismét kölcsönzök egyet. A Tengerszem-csúcs túrán használt kölcsönzött Zajo Ortler 38+8 zsák nagyon tetszett. Utána gondolkodtam is, hogy veszek egyet, mert ebben a mérettartományban nincsen zsákom. Van két nagyobb, de a nagy zsákokkal az a baj, hogy önkéntelenül is többet pakol bele az ember. Hiszen van még hová. Most végül megvettem, de Judit lelkesedését látva, inkább ő fogja majd használni.

Két nap szabadság

A túra tervezett három napjáról valószínűleg két bejegyzés fog készülni, az OKT érintett szakaszai szerint megbontva. Az ütemezést ez előző trekking túra szerint gondoltam, így az első napról szombaton reggel lesz bejegyzés. A második és harmadik napot igyekszem majd egy bejegyzésben összefoglalni, amiről majd szerda reggel jön a beszámoló. A vizsgaidőszak végével már több figyelmet tudok majd ide is fordítani, ezért mostantól szerdánként ismét lesz egy-egy új bejegyzés. Egy része már kész is van, néhányon viszont még dolgozni kell.