Menü Bezárás

Őszi tervek

Nyár végével nem csak az iskola, hanem a túraszezon is kezdetét veszi (vagy folytatódik), amit én is szeretnék kihasználni. Az OKT legalább két szakaszát teljesíteném és talán alkalom nyílik egy hétvégét a Magas-Tátrában is eltölteni. Ezúttal erről osztok meg néhány gondolatot.

Szeptemberre már több kötött programom van, de ezeket igyekeztem úgy alakítani, hogy ne keresztezzék a túraterveket. Elsősorban a kéktúrát szeretném folytatni Csókakőtől Zirc felé legalább egy szakaszt megtéve, de erőnléttől függően talán kettő is belefér. Legutóbb ugye az OKT 10. szakaszán jártam télen, ami valamivel több mint 50 km volt s amit hóban 2 nap alatt teljesítettem. A 8. és 9. szakasz együtt 100 km, így számításaim szerint négy nap alatt nagyon kényelmesen tudom majd eljutni Városlődig. Egy napra így átlag 25-30 km jut, amit olyan tempóban lehet megtenni, hogy az egy szakaszra eső kilátópontokon még el is tudok időzni kicsit. Meg persze ez nem nyaralás, hogy a szállást mielőbb foglaljuk el, hogy minél hamarabbb tudjunk menni a wellnessbe…

Őszi tervek az Országos Kéktúrán

Éppen ezért azt terveztem, hogy első nap kipihenten egy nagyobb távot teszek meg az OKT 9. szakaszából és Kisgyónban alszom (ha az idő engedi akkor sátorban). Másnapra a rövidebb – nehezebb – szakasz marad, melyet Zircen fogok zárni, ahol majd szállást is foglalok. Felmerült az is, hogy Judit utánamjön Zircre és eltöltünk egy napot a Bakony fővárosában. Tavaly ugyan jártunk ott, azonban csak az apátság udvarát és Ciszterci Műemlékkönyvtárat tudtuk megnézni. Későn is érkeztünk a városba, illetve más programok miatt kötve volt az időnk és hamar kellett induljunk. Emellett az időjárás is nagyon barátságtalan volt, nem is esett volna jól a séta az arborétumban. Ezen a közös hétvégés variáción még dolgozunk, nincsen teljesen kizárva, csak jóval több logisztikát igényel.

Zirci Ciszterci Apátság, Zirc

Ha úgy alakul és bírom szuflával, akkor belevágok az OKT 8. szakaszába is, első nap Bakonybélig, majd másnap Városlődig. Bakonybélben mindenképpen szeretnék majd egy kis időt eltölteni, mert akad itt pár olyan látványosság, amit érdemes megnézni. Többek között a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak van e helyütt is egy látogatóhelye, amire a tihanyi kirándulásunk alkalmával is felhívták a figyelmem. A Levendula Házban adtak is egy pecséthelyes leporellót a nemzeti parkról, amit lesz alkalmam újra felhasználni s Bakonybél után már csak egy üres pecséthely marad a nemzeti parktól (mindössze hármat kell összeszedni, szóval nem egy kéktúra, de felteszem nem is az volt a célja).

Route 3 506 228 – powered by www.wandermap.net
Magas- Tátra

Döntően belföldön szoktam túrázni, ezért is lesz újfajta kihívás a kollégákkal közösen szervezett túra a Magas-Tátrába a Tengerszem vagy másnéven Rysy csúcsra. Az alap elgondolás szerint kocsival megyünk, amit a Csorbatónál hagyunk, majd tömegközlekedéssel átmegyünk a lengyel oldalra Lysa Polanahoz. Onnét gyalogosan közelítjük meg a Morske Oko melletti túristaházat, ahol az éjszakát töltjük. Ha belefér, akkor még kisebb kirándulással zárjuk az első napot, másnap pedig indulunk a Tengerszem csúcsra, amit a szlovák oldal felé hagyunk el, így a kocsikat azonnal fel is tudjuk majd venni. Elég nehéz volt szállást szerezni, de szeptember utolsó hetének pár munkanapjára azért sikerült, sazabadságba pedig még belefér.

Kompakt kétnapi felszerlésem a Nagy-Getén, Tokod

Ez a túra a felszerelésem is próbára fogja tenni, amit alapvetően nem ilyen típusú magashegyi túrákhoz válogattam, viszont a funkcionalitást szem előtt tartva mindenből sikerült jó minőségűt beszereznem. A jelenleg használatban levő bakancsomat viszont direkt úgy választottam ki, hogy ilyen túrákra is megfelelő legyen. Ellenben egy új nadrágot valószínűleg még be kell majd szerezzek. Másra azt hiszem nem lesz szükségem, mert az évek során apránként elég jól fel tudtam szerelni magam. Kicsivel később tervezek is a felszerelésről egy bejegyzést.

E konkrét túraterveken kívül még apróbb kirándulás(oka)t is tervezünk Judittal és több múzeumlátogatás is szóba került. Ezek a tervek még nagyon képlékenyek.

Borítókép forrása: DzidekLasek I pixabay.com