Menü Bezárás

Pakolás két napra

KÉP / Amit magamra veszek vagy a zsebembe teszek

Holnap indulás a Magas-Tátrába a Tengerszem-csúcsra, ezért most a múlt héten beharangozott pakolás két napra témájú bejegyzéssel jelentkezem. 

A cél az volt, hogy a 25 literes Quechua Forclaz hátizsákomba beleférjek, így ennek rendeltem alá mindent. Évek óta nagyon jól szolgál, kényelmes és tartós hátizsák, de sajnos a tegnap esti teszt pakoláson nem vizsgázott jól. Ez mondjuk valószínűleg az én hibám és nem a hátizsáké. Kishíján minden, amit nem fogok magamra venni elfért benne, de még öt-nyolc liter kellett volna. A hálózsákkal küszködtem sokat és ez volt az, amit nem tudtam sehogy sem beleszuszakolni a zsákba. Sajnos egy hibája van, nem alkalmas arra, hogy kívülre hevederek segítségével helyezzünk el eszközöket. Botnak van előkészítés és kétoldalt egy-egy szűkítő csat is található, de ez most kevésnek bizonyult. A két nagyobb hátizsákom már túl nagy lett volna, így a megoldás a Trexpert lett. Kölcsönöztem egy Zajo Ortler 38+8-as zsákot, amibe azonnal el tudtam pakolni. Különben a hátizsák is nagyon szuper, tök logikus a felépítése és rengeteg ponton állítható.

Pakolás két napra

A felszerelés az időjáráshoz igazítva valóban minimális lett. Nadrág, aláöltöző, póló, polár pulcsi, alsónemű és zokni, az első kettő kivételével egy-egy tartalékkal is számolva. Esőkabát, ami szél ellen is tud plusz védelmet adni. Kamásli és csúszásgátló hómacska, tartalék kesztyű külön pakolva, mert ezekre már első nap szükség lehet. A ruhanemű nagyjából ennyi, szerintem nincs benne semmi extra dolog. Még egy gyaloglócipőnek árult cuccon gondolkodom, mert annak igazából semmi súlya nincsen, de nap végén lehet kényelmesebb lenne. Még két éjszakám van rá, hogy megálmodjam. A túrabot hótányérral együtt alap, az a hátizsákon kívülre került. Két napra ennél több holmit nem kell pakolnom.

KÉP / Kölcsönzsák két napra
Kölcsönzsák két napra

A folyadékutánpótlás megoldásán gondolkodtam többet, hogy pakoljak-e a 2 literes ivózsák mellé még egy kulacsot is. Nemrég ugyanis sikerült beszereznem egy összehajtható Light My Fire Pack-up-Bottle-t, ami elég praktikus. Hideg és meleg ital fogyasztására is alkalmas, ezt betettem, de erre is alszom egyet. Az ivózsák csövére pedig neoprém védőt húztam, hogy a hideg ellen jobban védve legyen. Mivel csak egy éjszakát alszunk, azt is egy konyhával rendelkező menedékházban a fém bögrébe csak minimális melegétel került. Két szendvics és négy energiaszelet általában elég szokott lenni, most is ebből áll majd össze a „kajacsomag”. Ezt csak ma délután fogom beszerezni és elkészíteni, hogy a lehető legfrissebb hazait tudjam vinni.

KÉP / Amit magamra veszek vagy a zsebembe teszek
Amit magamra veszek vagy a zsebembe teszek

Ezen kívül természetesen személyre szabott elsősegély csomag került a zsákba egy könnyen elérhető helyre. A tisztasági csomag is minimális méretű, soha nem is volt nagyobb. Ezek mindig össze vannak rakva, így csak ki kellett venni a szekrényből és berakni a zsákba. Én ide sorolom még az alváshoz bekészített külön melegítő alsót is, amit futónadrágból léptettem elő. Nagyon picire össze lehet hajtani, súlya minimális, viszont jól szigetel és kellemesen melegen tart éjszaka. A program is összeállt, reggel hétkor indulunk Budapestről és kb. dél felé érkezünk meg a Csorba-tóhoz, onnét két órányi vonat majd busz és este hatig kényelmesen elérjük a szálláshelyet. Most úgy tűnik, hogy az időjárás is kegyes lesz velünk és az A-terv szerinti Tengerszem-csúcsot fogjuk célbavenni. Szurkoljatok!

Ami még nincs meg

A pénzváltást is sikerült elintéznem, illetve a biztosítást már korábban megkötöttem. Amit sajnos még nem tudtam beszerezni, az az EU kártya, pedig ezt már hónap elején igényeltem ÁNYK űrlapon keresztül. A héten több telefon árán sikerült kideríteni, hogy ugyan elkészült és postára is adták, de várhatóan csak a hét végén fogom kézhez kapni. Ez mind szuper, hiszen éppen akkor lenne rá szükségem, azaz remélem nem lesz rá szükségem. Éppen ezért a bejegyzés megjelenésekor a lakóhelyem szerint illetékes egészségbiztosítási hatóságnál vagyok és reményeim szerint már sikerült igazolást kapnom arról, hogy EU biztosítotti körbe tartozom. Igen, igazolást 2017-ben csak a lakóhelyem szerint kaphatok, nem ám bármelyik Kormányhivatalban.

Frissítés: nem volt egyszerű, mert más ügyintézési helyet kaptam telefonban, de megvan az igazolás, biztosított vagyok.