Menü Bezárás

Blogról röviden

KÉP - Készül a holnapi bejegyzés

A mostani bejegyzésben a bloggal kapcsolatos terveimet szedtem össze röviden, ennek megfelelően nem lesz túlságosan hosszú, de a miheztartás és esetleg a számonkérhetőség végett szükségesnek gondoltam ezt is összefoglalni.

Amikor a blog elődjét elindítottam egy olyan bejegyzéssel kezdtem, amiben összefoglaltam a terveket, majd jöttek ugye a túrákról készült beszámolók. Tavaly sikerült önálló domain név alatt is létrehozni ezt a blogot, immár a jóval nagyobb szabadságot nyújtó WordPress használatával. Tavaly jórészt csak a korábbi bejegyzések migrálása fért bele az időmbe, azonban nyártól már több figyelmet tudok szentelni a blognak.

KÉP - Készül a holnapi bejegyzés
Készül a holnapi bejegyzés

Egyebek mellett a WordPress-t is még tanulom, így aztán legalább heti egy estét – szakdolgozat írás mellett – egy-egy beállítás tanulmányozására szánok. Hosszas keresgélés és próbálgatás után így leltem rá a jelenleg is használt sablonra, ami már majd minden igényemet képes kiszolgálni. Persze élesítés előtt pár dolgon változtattam és még mindig nincs készen, de már csaknem olyan, mint amilyennek elképzeltem. Beállításokat tekintve most éppen a keresőoptimalizálás van terítéken, amivel részben már megvagyok, viszont azt is látom, hogy ez egy elhúzódó projekt lesz. Ez az első olyan bejegyzés, amit ennek fényében írtam meg. Látványos a különbség, de hozzá kell ehhez is szoknom.

Blogolás útközben

A mobilitás jegyében a webes verzió mellett az Androidra készített alkalmazást is használatba vettem, amivel kapcsolatban változó tapasztalataim vannak. Egyrészt iszonyat zabálja a mobilnetet: 15 nap alatt 1,5 Gb fogyott úgy, hogy tulajdonképpen csak kb. 9 órát volt használatban és akkor is csak szöveget szerkesztettem. Persze az is lehet, hogy beállítás kérdése. Másrészt viszont hatalmas előny, hogy mindig elérem a blog teljes anyagát.

KÉP - az én túrám
az én túrám

Az elmúlt bő másfél hónapban kipróbáltam, hogy heti rendszerességgel tudok e közzétenni bejegyzéseket, van-e tartalék. A válasz eddig egyértelmű igen. A bejegyzések publikálására a szerda reggelt választottam. Ebben az időpontban – ha nem jön közbe valami rendkívüli esemény – heti rendszerességgel lesznek bejegyzések. Ezt az őszi tervek már felül is írják majd, mert gyors egymásutánban jön két túrám is. Jövő csütörtökön megyünk ugyebár a Magas-Tátrába, majd rá két hétre hétfőn megyek az OKT-re. A Magas-Tátráról tehát október 4-én szerdán lesz beszámoló, ami ha egy bejegyzésbe nem fér bele várhatóan szombaton fogok folytatni. Az OKT-ról szintén szerdára (lehetséges, hogy még túra közben) tervezek beszámolót, ha eseménydús lesz az út akkor a tervezett négy napról is ennyi bejegyzés készül szerda-szombat bontásban. Így lesz ugyan kis csúszás a bejegyzéseknél, de még éppen a tolerálható mértékben.

Facebook és egyebek

Ha mindez még nem lenne elég, nyár közepén nyitottam a bloghoz egy Facebook csoportot is, ahol a bejegyzések szintén meg tudnak majd jelenni. No, ez a felület is külön szakértelmet kíván, mert bár nem célom nagy hírverést csapni a blog körül, de ha egyszer össze lehet kötni több közösségi oldallal, akkor miért ne. Itt szintén még az ismerkedés fázisában járok. Csak pár embernek küldtem ajánlást, viszont annál nagyobb volt az öröm és a meglepetés, amikor kaptam egy olyan kedvelést is, ami nem az ismeretségi körömből származott. Ezúton is nagyon köszönöm! Remélem érdekes olvasnivalókkal tudok szolgálni.

Egy-egy érdekesebb kép publikálása érdekében Instagram fiókot is nyitottam, amivel kapcsolatban még vannak további távlati elképzeléseim is, ezekre szintén időt kell majd találjak. A bejegyzés képei a bejegyzés megjelenése előtti napon kerülnek fel a Facebookra, néha több is, mint ami a bejegyzésekben szerepel. Ezt szeretném kiegészíteni még egy-egy kiragadott érdekesebb képpel, kb. úgy, mint ahogyan a Flickr oldalamat is kialakítottam, csak ezt ugye a blogra szabva tenném meg.

Röviden ennyit akartam összefoglalni a bloggal kapcsolatos terveimről, melyekhez igyekszem majd tartani magam. Ennek fényében a jövő héten egy pakolásról szóló bejegyzés következik, hiszen csütörtökön indulás a Magas-Tátrába.