Menü Bezárás

OKT 9. szakasz / Bodajk – Kisgyón

KÉP / Bakonykúti felé tartok

Mintha éppen munkába indultam volna leballagtam a távolsági busz megállójába, hogy az OKT 9. szakasz kezdőpontjához eljussak.

Az őszi négynapos túrám első napjának beszámolója következik Bodajktól Kisgyónig. Reggel a busz egy kicsit késve indult, de ebből a 81-es főút mellett található csókakői elágazásig szinte mindent behozott. A megállóból kb. 10 perc séta volt Bodajk, ami valójában Csókakő vasúti megállóhely, ahol az első pecsétet beszereztem. A városban nem kellett nagyon nézelődnöm, hogy merre van a bélyegzőhely, mert Bodajkon elvileg három is akad.

Gaja-patak völgyében

A harmadikat meg is találtam a sípálya melletti melegedő teraszán, ahol megálltam és kicsit könnyítettem a ruházatomon. Kabát lekerült, polár pulcsi maradt. Közben egy kutyus jött havarkodni, de elég gyorsan feladta. A sípálya felvonóját követve meg is volt a jelzés, ami két gyönyörű kilátóhely érintésével elvezetett a Gaja-patak völgyében kiépített kirándulóhelyhez. Az első nap legszebb része egyértelműen ez volt. Még két kiránduló párral és egy horgásszal is találkoztam a völgyben, illetve a tónál. A völgy másik végében aztán volt némi fennforgás, mert nem mondanám egyételműnek a parkolóba vezető jelzést. Meg azt sem, hogy utána tarts balra. Ha már balra tartottál, akkor is legyél nagyon éber, mert a szalagkorlát után rögtön neki kell vágni a zsombéknak.

KÉP / Turistaút a Gaja-patak mentén
Turistaút a Gaja-patak mentén (kattintásra galéria nyílik)

Miután meglett a jelzés (én jobbra mentem, aztán pedig túl a szalagkorláton) egy darabig egészen jól lehetett követni. Egy pontról már a víztározó is látszott és néhány ház Fehérvárcsurgóról, ami azonban csak a beetetés volt. A víztározót, a jelzést követve a helyi szőlőkben kerültem meg elég nagy ívben. Pár helyen még csak most szüreteltek. Végül csak elértem a víztározó partját, melynek töltésén az utolsó sorompónál három túrázóval is találkoztam. Innét már nem volt messze a Becsali vendéglő, ahol a második lenyomatot is begyűjtöttem. Eredetileg azt tervezetem, hogy itt ebédelek (pont dél volt), de végül csak egy csokit ettem. Bélyegzést követően rögtön nekiindultam, a jelzés a víztározó partján, majd fokozatosan befelé az erdőbe vezetett.

Ebédidőben

Nagyrészt erdei utakon haladtam, igazából eseménytelenül. Iszkaszentgyörgy felett, közvetlenül mielőtt kiértem volna a műútra, akartam egy pihenőt tartani. Készülődés közben előkerült a semmiből egy darus kocsi. Nem tudom honnét jött, de mindegy is. A pihenőt végül néhány száz méterrel később, a Bogrács-hegyen elhelyezett padoknál tartottam meg. Sokkal jobb volt, mint a műút mellett. A szakasz pihenő utáni részén ismét nagyon kellett figyelnem a jelzésre, mert megint nem volt elég egyértelmű. Egy kicsit én is elvétettem, de rövid úton korrigálni tudtam. Már majdnem beértem Bakonykutiba, amikor egy csapat birkába és kecskébe botlottam, akik az OKT-n legelésztek.

KÉP / Nagyboldogasszony templom
Nagyboldogasszony templom (kattintásra galéria nyílik)

Itt Bakonykutipusztán át tettem egy rövidítést, mert semmi értelmét nem láttam két kilométeres kanyargásnak az erdőben, hogy aztán oda érjek ki, ahol éppen állok. Végül két óra után pár perccel értem be a településre, ahol pecsételést követően kényelmesen megebédeltem. Közben semmi forgalmat nem tapasztaltam, meg is jegyeztem magamnak ezt a települést. Nagyon klassz kis helyes házak és szépen rendezett porták, amik csak hívogatják az embert. A még előttem álló út már a Kisgyón felé vezető volt, ami Bakonykutiból kiérve a mezőn ismét a jelzés keresésével indult.

OKT 9. szakasz, az első nap vége

Ha eddig azt írtam, hogy helyenként nem volt egyértelmű, akkor most inkább nem vagy csak szolídan formálok véleményt. Maradjunk annyiban, hogy pár helyen félrevezető volt a jelzés festése. No nem azért, mert nem volt felfestve, csak pl. már azután a kanyar után volt, ahol el kellett volna fordulni. Mindegy, az erdőben aztán újra követhető volt. Egy darabig a gerincen, sűrű erdőben, már-már vadcsapáson haladtam, így igazi megkönnyebbülés volt, amikor kiértem egy kétsávos erdei útra. Ezt könnyű volt követni, de megint csak egy darabig, mert egy kanyar előtt beszántották az utat. Csak nem jött a térkép szerinti jobb kanyar. Újra visszanavigáltam magam a megfelelő nyomvonalra, majd kb. háromnegyed óra lejtmenet után értem el esti szállásomat.

KÉP / Bélyegzőhely Kisgyónban
Bélyegzőhely Kisgyónban (kattintásra galéria nyílik)

A szállást – ami jóval Bakonycsernye alatt található – a Fejér Megyei Természetbarát Szövetségnél foglaltam. A ház gondnoka már várt rám. Egyedüli szállóvendég lévén megkaptam a szükséges útmutatásokat és a kulcsot, majd neki is fogtam a vacsorám elkészítésének. A kulcsosházban nemhogy mobilnet, de térerő sem nagyon volt, így nem tudtam beszélni Judittal. Helyette megírtam ezt a bejegyzést, ami az első úti beszámolóm lett. Eltartott egy darabig a megírása. Apropó bejegyzés, sajnos rossz adaptert hoztam a tükörreflexes géphez, így csak a telefonos képeimet tudtam beszúrni. Ezzel le is zártam az OKT 9. szakaszának első napját, szombaton jön a második nap beszámolója.

A túranap folyamán megtett út nyomvonalát a lenti térképen, fényképeimet pedig a bejegyzésbe ágyazott képekre, a Képek menüben vagy ide kattintva lehet elérni.

Powered by Wikiloc

Bejárás napja: 2017. október 9.