Menü Bezárás

OKT szálláshely tapasztalatok

KÉP / Kemencés Fogadó

Könnyűnek tűnik túrázás vagy éppen az OKT során a szálláshely megtalálása, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez nem feltétlenül igaz.

Ebben a bejegyzésben elsősorban az őszi OKT-n töltött trekking túrám során tapasztaltakat szeretném megosztani. A szálláshely keresésének ezúttal nem kellett nagyon sietnem, mert késő ősszel, pláne hétköznap a tapasztalatok szerint nem sokan túráznak. Inkább hétvégente van nagyobb forgalom. A túrát eleve ennek megfelelően terveztem és a szakaszolásnak megfelelően volt szabad szálláshely. Ahogyan a terveknél írtam, átlag harminc kilométernél többet egyik nap sem terveztem megtenni, ezért a túratávot négy napra osztottam fel. A tervezett távok nagyjából ki is jelölték a szállásokat, tehát három helyet kellett találjak.

Az Országos Kéktúra bejárása során a szálláshelyekkel kapcsolatos tapasztalataimat egy önálló oldalon foglaltam össze, mely a menüből vagy ide kattintva érhető el.

Kulcsosházban

Ősszel az egyéni és a társas vadászati program is sűrűsödik, így jobbnak láttam inkább lakott területen belül tölteni az éjszakákat. Egyébként írtam is például a Bakonyerdőnek, hogy van-e bármilyen korlátozásuk érvényben. Nagyon készséges válaszokat kaptam. Általában felhívták a figyelmem, hogy lehetőség szerint mikor ne tartózkodjak az erdőben. Ez egyébként teljesen érthető kérés és egyébként sem szívesen kerültem volna puskavégre. Amellett egytől-egyig kellemes túrázást is kívántak.

KÉP / Táblarengeteg Kisgyón előtt
Bélyegzőhely Kisgyónban

A legtöbb szervezést igénylő szállás pont az első naphoz kapcsolódik. A tervezett napi táv végpontja Kisgyónba esett, ahol régi emlékeimből még rémlett a kulcsosház telep. Meg is kerestem az interneten elérhető infók alapján az egyik legnagyobb és egész évben nyitva tartó ház kapcsolattartóját. Kaptam két kontaktot és a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség kezelésében levő kulcsosházban sikerült szállást szereznem. Ez két nagyobb szállástérből és felszerelt konyhából áll, persze nekem elég volt az öt ágyas kisebbik rész. Az udvar elég tágas sátrazáshoz és kiépített tábori konyha lehetőségekkel bír. Tény, hogy igencsak látszik rajta az idő, de az is látszik, hogy törődnek a házzal és a lehetőségekhez mérten fejlesztik. A szállás 1.500 Ft-ba került, ha egyneműt is kértem volna, akkor plusz 500 Ft. Mindennel együtt teljesen korrekt árszabás, mivel forró zuhanyt is vettem, akár többet is adtam volna.

Szallas.hu foglalások

A két következő napra már könnyebb volt a foglalás, amit a szallas.hu oldalon keresztül intéztem. A nehézséget itt az jelentette, hogy a bakancsos túrázókra nem minden szálláshely van felkészülve. Igazából az oldal sem az ilyen típusú foglalásoknak szól, de mivel két frekventált turistacélpontról volt szó, megért egy próbát. Be is jött. Nekem személy szerint turistaszállások esetében nincsenek nagy igényeim. Legyen egy jó állapotú fekhely, mert mégiscsak szállásról van szó, illetve mosdási és esetleg főzési lehetőség. A forró zuhany már extrának számít, anélkül azért meg tudok lenni. Ezek mellett a legfontosabb tényező az ár, hiszen amikor négy napot túrázom nem szeretnék egy alvásért többet fizetni, mint mondjuk az oda-vissza útiköltség. Ezek ismeretében belőttem magamnak egy összeget éjszakánként. Zircen és Bakonybélben is találtam ennek megfelelő szállást.

KÉP / Horváth Kert Vendégház (Zirc)
Horváth Kert Vendégház – Forrás: szallas.hu

Zircen a Horváth Kert Vendégházban szálltam meg, ami a városközponttól két perc sétára egy csendes kis utcában található. Előleget kellett utalnom, de ez a szallas.hu-s foglalások esetében bevett gyakorlat. Előzőleg telefonon egyeztettem a szállásadóval, mivel úgy számítottam, hogy a megadott idősávon kívül fogok megérkezni. Aztán egy újabb telefon után az is kiderült, hogy nem a faházban, hanem az apartman házban kaptam helyet, ahol viszont így egyedül voltam. A szálláshely teljesen rendben volt: kényelmes ágy, jól felszerelt amerikai konyha, igényes berendezés és forró zuhany. Mivel lehetőség volt rá kértem magamnak reggelit másnapra, amit a szállásadóm Erika néni a megbeszélt időben egy kiskosárban hozott a karján. Teljesen le voltam nyűgözve. Mindenkinek ajánlom aki egy vagy akár több napra Zircre látogat.

Az OKT mentén

Tulajdonképpen Bakonybélben sem volt nehéz dolgom, mert a Vadszőlő Wellness Szálló és Étterem egyben bélyegzőhely is. Amint beléptem a kapun tudtam, hogy jó helyen járok, mert nagyon kedvesen fogadtak. Itt is kellett előleget utaljak, ami egyezett a foglalás összegével, ami ugyebár már nem lehet előleg, de ez most mindegy. A foglalást és az utalást a tulajdonos egy barátságos hangvételű e-mailben igazolta vissza.

Vadszőlő Wellness Szálló és Étterem – Forrás: bakonybel.extra.hu

A saját étterem miatt főzési lehetőség nem volt a szobámban, de ez érthető. Egy kisebb hűtőszekrény szolgált konyhai felszerelésként, egyébként a szoba itt is rendben volt. Reggelre mondjuk fáztam egy kicsit, először azt gondoltam lekapcsolták fűtést, de aztán kiderült, hogy az egyik ablak nem volt bezárva. Este a meleg zuhany után nem vettem észre. A szállásért 4.000 Ft-ot (+ idegenforgalmi adó), illetve az étteremben a két fogásos vacsoráért 3.200 Ft-ot fizettem. Itt pontosan azt kaptam – az ajándék hűtőmégnesre és képeslapra nem számítottam – amire túrázóként szükségem volt, szóval ajánlom másnak is.

OKT szálláshelyek, korábbi tapasztalatok és a jövő

A mostanihoz hasonlóan, amikor januárban Gánton szálltam meg, szintén pozitív tapasztalatokat szereztem az OKT szálláshelyekkel kapcsolatban. A Vértes Vendéglő és Fogadóval (avagy Gránás Túristaház) szemben egyedül az lehet a „kifogás”, hogy nehéz helyet kapni. Nekem például ezzel is szerencsém volt, mert a téli időszak nem olyan frekventált és az egész házban egyedül voltam. A közelmúltban volt felújítva és nagyon hangulatos. Ahogyan az OKT 10. szakaszáról készített beszámolómban is írtam, jó szívvel ajánlom másnak is. Azonban nem volt ilyen szerencsém az OKT 11. szakaszán, ahol csak harmadik nekifutásra sikerült szállást szereznem. Tardoson a Kemencés Fogadó már csak azért is nagyon népszerű, mert a Gerecsét eleve többen látogatják. Amellett adottságainál fogva akár egy esküvőt is képes kiszolgálni.

KÉP / Vértes Vendéglő és Fogadó (Gánt)
Vértes Vendéglő és Fogadó – Gánt

Összességében eddig hatékonyan sikerült megszerveznem a szállásokat. Ez abból is adódik, hogy zömében az OKT dunántúli szakaszait teljesítettem, ahol a szállást és úgy általában a logisztikát könnyebb összehozni. Éppen ezért már most elkezdtem szervezni a jövő évi OKT teljesítéseket, melyhez szabadidőm függvényében a Zemplénben szeretnék majd nekifogni. Keletről haladnék fokozatosan Budapest felé, kora tavasszal 2-3 szakasz teljesítésével. Talán ismerősöket is be fogok vonni, akik már korábban felajánlották a szállás és a házi vacsora lehetőségét. Mindazonáltal a sátrazást sem szeretném kihagyni, hiszen az adja az igazi túraélményt, amikor a hátadon viszed a házadat.