Menü Bezárás

Azt beszélik a városban…

KÉP / Őszi hangulat

Még tavaly karácsonyra kaptunk egy városnéző ajándékutalványt az Imagine Budapest sétáihoz, amelyek közül az „Azt beszélik a városban” címűt választottuk.

Korábban már voltunk ilyen tematikus városnéző sétán, akkor a Beyond Budapest szervezésében a palotanegyedben sétáltunk. Már az a séta is nagyon megtetszett nekünk, mert olyan épületekbe jutottunk be, ahová korábban nem. Egészen furcsa volt egy kicsit turista szemmel mászkálni abban a városban, amire több éve már otthonként tekintünk. Ezúttal tehát nem az ismeretlennek vágtunk neki, volt már némi elképzelésünk az ilyesféle városnéző sétákról. A programkínálat az Imagine Budapest részéről jóval szerteágazóbb, nem is tudom felsorolni mindet, arra ott van a honlapjuk.

Választásunk

A tematikus városnéző séták kínálatából a mi választásunk az „Azt beszélik a városban… – bűnügyi történetek, pletykák Budapesten” névre keresztelt sétára esett. Hosszú volt a válogatás folyamata, 2017 karácsonyától eltartott jó kilenc hónapig. A sétát viszonylag hamar, már nyáron kiválasztottuk, de mindig volt valami más programunk a meghirdetett időpontokban. Hol Judit utazott, hol pedig én mentem túrázni keletre vagy éppen nyugatra. November utolsó szombatja azonban mindkettőnknek jó volt, így aztán be is jelentkeztünk a sétára. Az online jelentkezés könnyen és gyorsan ment, még arra is figyeltek, hogy néhány nappal a séta előtt egy emlékeztetőt küldjenek. Már itt pozitív benyomást tett rám a társaság és akkor még hol vagyunk a sétától. Ebben az emlékeztető e-mail-ben jutott el hozzánk a találkozópont is, ami a témát tekintve rögtön egy kis meglepetéssel szolgált.

KÉP / Más is úton volt az esőben
Más is úton volt az esőben (kattintásra galéria nyílik)

A séta ugyanis a Dísz térről indult, amiről elsőre nem az jut az ember eszébe, hogy ide mennyi bűnügyi történet kapcsolódhat. Igyekeztünk a találkozóhoz időben érkezni, nem hagytuk, hogy a hideg időjárás és a szemerkélő eső hátráltasson minket. Olyan jól sikerült, hogy az elsők között érkeztünk. A helyszínen a regisztráció gördülékenyen ment és miután minden résztvevő megérkezett, csaknem a tervezett időben neki is kezdtünk a sétának. A programot nyilván nem fogom lelőni és elvenni ezzel az Imagine Budapest kenyerét. Annyit talán elmondhatok, hogy az első témába vágó bűnügyi eseményhez el sem kellett mozduljunk a találkozópontról. Nem arra gondolok, hogy ráhangolásként Cesare Lombroso munkásságba kaptunk némi betekintést. Már akinek ez újdonság volt, mert büntetőjog órákon nekem már kijutott belőle és professzor úr valamivel szigorúbb számonkérést is alkalmazott.

Séta közben

A második állomásunk sem volt messze, csupán néhány lépést kellett tegyünk a találkozópontról. Még mielőtt a bűnügyi történetbe belefogtunk volna az Imagine Budapest részéről egy kedves gesztusnak lettünk szereplői. A séták nagy része nyilván úgy lesz igazán érdekes, ha a történethez kapcsolódó helyszínhez a lehető legközelebb megyünk. Ez akár több társasházat is érinthet, ahová a bejutás elsősorban a lakóközösség jóindulatán múlik. Köszönetként, így karácsony közeledtével egy-egy képeslap szép gesztus. Az pedig külön jó ötlet, hogy néhány sort a sétán résztvevők, azaz mi írhattunk a lakóknak. A jó ötletek sora itt nem állt meg, ugyanis a bűnügyi történetek megjelenítése nem csupán elbeszélő jellegű. A séta több állomásán is egy színésznövendék elevenít meg egy-egy az aktuális történethez kapcsolódó lényegesebb részletet. Ilyen városnézésen még nem voltunk.

KÉP / Budai Vigadó kerengőjén
Budai Vigadó kerengőjén (kattintásra galéria nyílik)

Nem tudom mennyire volt tudatos a szervezők részéről, de a bemutatott bűnügyi történetek a Btk. különös részének majd minden fejezetéből hoztak egy-egy példát. Nyilván az emberölés és annak minősített esetei, egy lopási ügy vagy csalás izgalmasabb, tehát ezek voltak túlsúlyban. A történeteket hallgatva annyit rögtön leszűrt nagyjából mindenki, aki a sétán részt vett, hogy a nyomozó szerv rendkívül sok segítségre számíthat az elkövetőktől. Az évszázadok során ez nem változott. Bár nem volt hosszú a sétánk, két és fél órába minden kényelmesen belefért, de szintén egy jó gondolat a szervezők részéről a mosdóhasználati lehetőség biztosítása. Egyebek mellett ilyen célból is betértünk a Budai Vigadó épületébe. A cudar novemberi időjárásban jó volt egy kicsit átmelegedni, melegebb napokon pedig hűsítő hatása lehet. A séta zárása innét nem olyan messze, az Andrássy Palotánál volt.

Azt beszélik a városban

A Duna ugyebár adja magát nem csak a turistáknak, de a bűnözőknek is, ehhez nem kell nagy fantázia. Nem csak ápol, de el is takar, nyilván ez szokott lenni a kiindulópont. Most azt is megtudtuk, hogy mit fedett el anno, milyen érdekes bűnügyi történetek kapcsolódnak hozzá. A rakparton jó negyed órán keresztül hallgattuk ezeket a történeteket. A séta utolsó szövevényes bűnügyi történetéhez ismét fedett helyre, a már említett Andrássy Palotába tértünk be. Nem lenne igazi tematikus városnéző séta játék nélkül, melynek eredményhirdetésére szintén itt került sor. Hazafelé aztán nagyon vigyáztunk testi épségünkre és értékeinkre, mert idegenvezetőnk is felhívta rá a figyelmet, bármi megeshet.

KÉP / Andrássy Palota kissé megkopott pompája
Andrássy Palota kissé megkopott pompája (kattintásra galéria nyílik)

Ugyan nem ismerem, de az Imagine Budapest összes programját, mégis nyugodt szívvel tudom ajánlani bármelyiket. Ha csak fele olyan jól kitalált és ötletes, mint amin mi részt vettünk, már megéri rájuk elmenni. Valószínűleg nekünk sem ez volt az utolsó ilyen jellegű sétánk, viszont a következőt majd melegebb és kevésbé csapadékos hétvégére időzítjük.

A városnézés során készített néhány képem a bejegyzésbe ágyazott képekre vagy ide kattintva érhető el.

Kirándulás napja: 2018. november 24.