Menü Bezárás

A KDP teljesítése és igazolása

KÉP / KDP kezdete, nekem a vége

A közelmúltban átvettem a Közép-dunántúli Piros (KDP) teljesítéséért járó elismerést, ezért időszerű a KDP teljesítése és igazolása tárgyban is a bejegyzés.

Tavaly a munka ünnepén, május elsején kezdődött részemről a KDP teljesítése ami egy kellemes tavaszi túra volt. A munkaszüneti napnak köszönhetően több kirándulóval és a Bakancsos barangolóval is találkoztam. A folytatásban több egynapos túra alkalmával jutottam el Mórig, de az új jelzések felfestése miatt Pusztavámról indulva újra lejártam a táv egy részét. Pusztavámtól Fehérvárcsurgóig két túranap alatt jutottam el, majd a folytatásban ősz végén öt csodás túranapon Zircig meneteltem. A túra utolsó napja is munkaszüneti napra esett keretbe foglalva ezzel a KDP teljesítését.

A KDP befejezése

A túra befejezésére öt napot szántam, szombaton korán reggel vonattal indultam Budapestről Fehérvárcsurgó felé, melyet székesfehérvári átszállással busszal értem el. Visszatekintve talán ez a túranap volt az egész KDP legfárasztóbb része. Igaz, hogy a Burok-völgyön sem volt egyszerű nagyhátizsákkal átkelni, de aznap legalább a jelzések jól követhetők voltak. Az öt napos őszi túra első napján pont sötétedés előtt értem az esti szálláshelyre, amire még várnom is kellett egy keveset. A második napom már sokkal hangulatosabb volt, többet haladtam erdőben. Igaz, a napi távot sem terveztem nagyon hosszúra, viszont több kitérőt is tettem. Megnéztem Bátorkő várát, a szélmalmokat Tésen és a Rómaifürdő vízesésénél is volt egy sikertelen próbálkozásom. Utóbbinál vasárnap lévén elég nagy tumultus volt, nem igazán adódott lehetőségem nézelődni. Cserébe viszont a nap végén egy remek szálláshelyen aludtam.

KDP / Turistasztráda az egykori vasút helyén
Turistasztráda az egykori vasút helyén

A harmadik nap azért emlékezetes, mert két remek kilátót is érintettem, illetve a relatíve sok szintbéli hullámzást nem felejtem el olyan könnyen. A Papodon álló vitéz Bertalan Árpád kilátó az egyik legszebb panorámát adta életem képeskönyvébe. Ezt a napot is egy remek szálláshelyen zártam, majd másnap a túra legszebb útvonalát jártam. Ködös reggelen indultam útnak, de a Pápavár-alja bélyegzőhely után tikkasztó nyári melegben haladtam. A bélyegzőhelyet elhagyva az egykori kisvasút nyomvonalát követtem. A szálláshelyen nagyon ízletes vacsorát kaptam és nem zavart, hogy a környéken semmi térerő nem volt. Az ötödik napon, október 23-án a szinte nyári időjárásnak köszönhetően a Cuha-völgyben rengetegen voltak, de ezzel együtt is pompás túranapom volt.

A KDP teljesítése és igazolása

A KDP teljesítése nem volt különösebben megerőltető és nem is állított nagy logisztikai kihívások elé. Kis keresgéléssel és néhány nagyon korai keléssel, de Budapestről jól megközelíthető minden lehetséges beszállási pontja. Ezekből nem mindig a kézenfekvőket vettem igénybe, így a pusztavámi vagy a fehérvárcsurgói indulásnál is jó fél órába telt, mire a piros sávjelzést felvettem. A KDP igazolására térve elsőre egy hangyányit körülményesnek tűnt, ami abból adódik, hogy nem egyetlen szövetség a kiírója. A kiírásért járó díjazást a regionális Észak-dunántúli Természetbarát Szövetség adja ki, míg az egyes tájegységek teljesítését a területileg illetékes megyei természetbarát szövetségek igazolják.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy három helyre kellett eljuttatnom az igazolófüzetet. Elsőként a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetséghez postáztam, majd a Komárom-Esztergom Megyei Természetjáró Szövetséghez, akik szintén postán juttatták el a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség részére. Utóbbihoz már személyesen mentem, mert ez az utazás belefért. Itt a teljes kiírás teljesítéséért járó oklevelet és jelvényt is megkaptam. Összességében elég gördülékenyen ment a folyamat és csak azért ment el vele több idő, mert a képen is látható KDP jelvény éppen kifogyott, s csak január végére érkezett pótlás. A sikeres teljesítésnek van ugyan sorszáma, azonban ezt egyik szövetség sem teszi nyilvánosan elérhetővé.

Nem kapcsolódik szorosan a témához, de hasznos információ, hogy a KDP teljesítése közben létrejött egy Facebook csoport is. Kis létszámú, de szépen gyarapodik és telik fel tartalommal ahová várunk minden érdeklődőt. Hörpölin is elkezdte a KDP teljesítését és készülnek az egyes szakaszokhoz a beszámolók, szintábrák a tőle már megszokott részletes tartalommal.