Menü Bezárás

Nyári tervek 2018

KÉP / Szigliget vára a lenyugvó Nap fényében

Bár már jócskán benne vagyunk a nyárban, de a korábbi szisztémát követve ezúttal is összefoglaltam nyári tervek 2018 címmel a túra és egyéb terveket.

A múlt héten ugyebár Múzeumok Éjszakája volt, amit idén is kihasználtunk és az Országos Levéltárba látogattunk el. Nyárindító programnak tulajdonképpen ez egy remek lehetőség volt, így nyaralás előtt pedig mindenképpen. Tavaly is nagyon élveztük, azelőtt is remek programot hoztunk össze, bár ez utóbbiról nem készült bejegyzés. Egy biztos, idén sem csalatkoztunk. A következő eseményekre koncentrálva, pár hét múlva már az ország piacvezető tengerénél fogjuk süttetni a hasunkat. Legalábbis nagyon remélem, hogy így lesz és nem szűkölködünk majd a napsütésben. A vízparti programok mellett tavaly is szerveztünk kirándulást és városnézést is.

A Balaton partján

Idén sem lesz másként, mert az úticél kiválasztásakor az is szempont volt, hogy kis távolság megtételével akár kirándulási lehetőség is legyen. Ezúttal a Balaton északi partjára, annak is a nyugati csücskébe megyünk, ahonnét Keszthely, Tapolca, Szigliget és a Badacsony is könnyen elérhető. Egy napot egészen biztosan arra fogunk majd szánni, hogy az Országos Kéktúra egy szakaszát, az OKT 5. szakaszt teljesítsük. Juditnak ez lenne az első olyan túrája, amikor már hivatalosan is kéktúrázik, mert bizony beszereztünk neki egy füzetet. Kicsit érdekes, még szokni kell, hogy részletes térkép is van benne, nem csak útvonalvázlat. Az is fura, hogy a bélyegzőpontokon nem több bélyegzést kell megejteni, hanem többször dátumozni. Ennek a füzetnek is nyilván megvan a logikája, meg ugye én nem is ezt a kiadást használom.

KÉP / Judit igazolófüzete, még egy kicsit üres
Judit igazolófüzete, még egy kicsit üres

A Tapolca és Badacsonytördemic közötti szakasz bár jórészt műút mentén halad, legalábbis a térkép szerint, nem szűkölködik látnivalókban. Szigligeten például elég rég jártam, akkor, amikor a vár felújítását éppen csak elkezdték. Kíváncsi vagyok mi lett az eredménye. Meg aztán a Szent György-hegyről nyíló panorámára is kíváncsi vagyok. Januárban a Csobáncon tejköd fogadott és a Badacsony sem volt sokkal kegyesebb hozzám. Remélem nyáron nagyobb szerencsével járok, illetve járunk. Bár rövid szakaszról van szó, de így is erőt próbáló lesz. A kiírás alapján elég sokat kell majd műút mentén, kerékpárúton gyalogolni, szóval nem kerül be a kedvenc szakaszok közé. Emellett Tapolcán is minden bizonnyal alaposabban körül fogunk nézni. Ez legalább egy önálló bejegyzést jelent a túranap beszámolója mellett.

Nyári tervek 2018

A nyaralás adta lehetőségeken felül még egy rövid szakaszt szeretnék nyáron teljesíteni az Országos Kéktúrából. Legutóbb Alsópetényig jutottam el és így még nem tudtam összekötni az ország keleti, illetve nyugati részén megtett útjaimat. Ezt egy tíz kilométeres túranapon tervezem majd megtenni. Nem vagyok nagy híve a nyári túrázásnak, a többi három évszakot részesítem inkább előnyben. Ez viszont pont olyan hosszúságú, hogy akár egy fél nap alatt, kényelmes tempóban teljesíthető. Az őszi tervek bejegyzést és az őszi túraszezont már egybefüggő OKT teljesítéssel szeretném megkezdeni. Több előre tervezett túránk nincsen a nyárra.

KÉP / Országos Kéktúra teljesítésem
Országos Kéktúra teljesítésem

A bloggal kapcsolatban korábban írtam, hogy az alapkoncepcióban lesz egy kis változás. Ez az oldal kinézetét is érinti, ami egy kicsivel nagyobb munka, mint amire számítottam. Terveim szerint nagyjából nyár végére fogok vele elkészülni. Volt egy próbaüzem, így aki múlt vasárnap délután esetleg ránézett az oldalra már találkozhatott az új felülettel. Külön örüm, hogy végre megálmodtam a pár olyan apróságot is, ami sokat dob majd az összképen. Bízom benne, hogy a nyár hátralevő része elég lesz a tervek gyakorlati megvalósítására. Nagy tervek tehát nincsenek, viszont az a pár apróság annál látványosabb lesz. A túrákat is inkább az őszi szezonra tartogatom. Ha csak a fele megvalósul annak, ami most szerveződik, nagyon izgalmas bejegyzések lesznek. Ennyire nem szaladok előre… Kellemes pihenést kívánok!