Menü Bezárás

Őszi tervek 2019

Lassacskán az ősz harmadán túl vagyunk, de talán még aktuális a szokásos őszi tervek 2019 bejegyzésem, mert most tudok csak útra kelni.

Nyár végén rengeteg munkám volt, így több előre tervezett túrát kénytelen voltam lemondani vagy elhalasztani. Akkor nagyon sajnáltam, de igyekszem a pozitív oldalát nézni. Ősszel sokkal szebb az erdő, mint nyáron. Talán csak a tavaszi frissesség érhet fel az őszi színekhez, de erről ugyebár megoszlanak a vélemények. Minden évszakban más arcát mutatja a természet, szóval bármikor indulok útnak, biztosan találok benne valami szépet. Többek között ezért sem éri meg bánkódni az elhalasztott túraalkalmak miatt. A kollégáknak szerezett ősz eleji túra az időjárás és a közlekedési nehézségek ellenére is biztosan emlékezetes marad.

Őszi tervek 2019

Tavasszal ugyebár belekezdtem a Közép-dunántúli Piros (KDP) kiírásába, amit szerettem volna nyáron ha nem is befejezni, de többet túrázni rajta. Ezek a túrák voltak azok, amik rendre elmaradtak, pedig már a szállás is le volt kötve stb. Sőt, múlt héten is nekiindultam a folytatásnak, amikor viszont a MÁV húzta keresztül a terveimet a szombat reggeli felsővezeték szakadással. Ezek után átgondoltam a terveket és már a vadászidény utánra időzítem a befejezést. Ha minden jól megy, akkor október 23-án a KDP-t Zircen fogom lezárni egy ötnapos túra alkalmával. Előtte még tervezek egy kétnapos túrát Pusztavámtól Fehérvárcsurgóig, kisgyóni szállással. A Pusztavám és Mór közötti szakaszt már korábban lejártam, csak sajnos nem sikerült a pusztavámi bélyegző beszerzése, igaz fényképem van a vélelmezett bélyegzőhelyről. Még van rá lehetőségem, ezért most újra lejárom. Mint kiderült változott is a KDP nyomvonala, én ennek lettem „áldozata”. Részletesen megbeszéltük a KDP időközben megalakult Facebook csoportjában.

KÉP / Itt járok a KDP-n jelenleg, a fele már megvan
Itt járok a KDP-n jelenleg, a fele már megvan

A KDP befejezése után, ha úgy alakul szeretnék egy két napos túrát tenni a Mátrában. Régi vágyam, hogy kipróbáljam Galyatetőn a bivakszállást, ezt kötném össze egy kis csavargással. Tavaly áprilisban jártam ott, azonban a kilátóba a fakitermelés miatt nem tudtam felmenni. Még az is lehet, hogy Juditot is rábeszélem erre a túrára, mert akkor egy újabb szakaszt tudnánk teljesíteni a közösen megkezdett Országos Kéktúra (OKT) bejárásunkból. Ősszel egyébként ezt is szeretnénk folytatni. Már egy ideje tervezgetjük, hogy Visegrád felé vesszük majd az irányt és a túrát egybekötjük egy kis wellness programmal is. Ha az időjárás megengedi, akkor még egy közösségi túra bele fog férni a kollégákkal a Visegrádi-hegységben vagy a Pilisben. Meglátjuk, mert igény lenne rá.

Nem csak túra

Szintén több éve terveztük már, hogy ellátogatunk a Hortobágyra daruvonulás alkalmával. Jártunk már Hortobágyon, de akkor a családi ebéd volt a fő program, a településen csak módjával néztünk körül. Igaz, ezúttal sem a település, mint inkább a tájegység, illetve maga darules megtekintése lesz a cél. Az elmúlt három évben rendre közbejött valami, de az is előfordult, hogy nem volt már szabad hely. Idén viszont résen voltunk, amint megnyílt a jelentkezési lehetőség máris leadtuk a regisztrációt és rögtön fogaltuk a szállást is. Regisztráció visszaigazolva, szállás elintézve, szóval október 12-én napnyugtakor darulesre megyünk. Természetesen erről is lesz beszámoló.

KÉP / Daruvonulás a Hortobágyon regisztráció
Daruvonulás a Hortobágyon regisztráció

A bloggal kapcsolatban őszre nincsenek nagy terveim, mert elég kevés szabadidőm lesz, amit a gép előtt tudok tölteni. Egy átlag túrabeszámoló megírása, hozzá a képek válogatása, címkézése stb. négy-öt órát is igénybe vesz. A túrabeszámolókon kívül ősszel más bejegyzést írni nem marad időm. Újítást nem is tervezek, majd a felszerelés rovat fog bővülni idővel, de egészen biztosan nem az ősz folyamán. A fentiekből jól látszik, hogy az évszak hátralévő része eseménydúsnak ígérkezik, sok időt töltök majd a természetben. Tegyen így minden kedves olvasóm, amihez jó időtöltést kívánok!

A mottóm még mindig ugyanaz:

Nincs olyan, hogy rossz idő vagy túl nagy sár.