Menü Bezárás

Nyári tervek 2020

KÉP / Kilátás a balatonföldvári magaspartról

Idén még nem sok új bejegyzés született, de a tervezgetés ettől függetlenül nem maradt abba, ezért folytatva a sort jöjjön a nyári tervek 2020-as kiadása.

Kivételesen kis visszatekintéssel kezdem a tavaszi tervekre. Idén tavaszra volt egy nagy tervem, ami szerint tizenhét túranap alatt egy menetben végigjártam volna a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát. Az élet úgy alakította a tavaszt, hogy ezt sajnos nem tudtam megvalósítani. A járványhelyzet miatt bevezetett korlátozások okán két előre lefoglalt és fontos szálláshelyem is bezárt, amit nem tudtam mással kiváltani. Nálam a teljes nomádkodás nem jön szóba, az egyelőre nem az én világom. Illetve a munkahelyemen is olyan munkarend került bevezetésre, hogy hozzám hasonlóan néhány szerencsés folyamatos jelenlétet biztosított. Lényeg a lényeg, a tavaszi túrát őszre halasztottam.

Nyaralásra fel

Az elsődleges nyári terv a pihenés lesz, mert idén még csak egy-egy napot voltam szabadságon. Július végén megyünk majd hazánk piacvezető tengeréhez, azúttal a változatosság kedvéért a Balaton északi partjára. Ez több jó kirándulási lehetőséggel is kecsegtet, így egy napot egészen biztosan el fogunk tölteni Tapolcán, ahol megnézzük a Tapolcai-tavasbarlangot. Két éve már terveztük, de már nem tudtunk a nyaralásunk idejére elővételi jegyet szerezni, így ez a program kimaradt. Nem követjük el ezt a hibát újra, ezért mire ez a bejegyzés nyilvánosan elérhető lesz, már a jegyek birtokában leszünk.

KÉP / Csodás vulkáni kúpok
Csodás vulkáni kúpok

Ha már a Balaton északi partján leszünk valószínűleg nem fog elmaradni az Országos Kéktúra egy kapcsolódó szakaszának teljesítése. Tavaly előtt az OKT 5. szakaszát jártuk be, így most logikusan az OKT 4. szakasz következne. Nem tudom mennyire lesz kedvünk Tapolca és Lesenceistvánd között a főút mentén baktatni a nyári melegben, amikor ősszel sem volt olyan kellemes. Mindenesetre ezt a néhány kilométert leszámítva igen szép szakasza az OKT-nek, két remek kilátóponttal az épített kilátókat nem is számolva. A családi kupaktanács majd meghozza a megfelelő bölcs döntést, reméljük még a pakolás előtt, hogy mégse strandpapucsban vágjunk neki a túrának.

Nyári tervek 2020

A nyaraláshoz kapcsolódó túra és kirándulási terveken kívül idén nyáron reméljük, hogy folytatni tudjuk majd az Alföldi Kéktúra teljesítését. Kis lépsekkel tudunk csak haladni, de ugye nem lóverseny a túrakiírás. Időközben a túra igazolófüzete is megújult és változott a teljesítés és az igazolás néhány feltétele is. Mi a régi igazolófüzettel kezdtük el a pecsétek gyűjtését, de néhány megváltozott szabály ugyan úgy érvényes ránk is. Még mindig nem járunk messze a szülői háztól – Judit nézőpontjából -, tehát a logisztikai kihívásokat talán egy kicsivel könnyebb megoldani. Optimális esetben nyáron átlépünk egy másik megyébe és Hajdú-Bihar megyéből kell majd a soron következő túrákat tervezni. Kicsit előre kacsingatva úgy láttam, hogy a szakaszolás és a szálláskeresés is kicsit könnyebb lesz, de ez majd ugye a jövő zenéje. Viszont egészen biztosan teszünk néhány rövidebb és talán egy hosszabb kirándulást is baráti társaságban. Hogy hová, azt majd demokratikus úton, szavazással vagy sok lúd disznót győz alapon eldöntjük.

KÉP / Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapja
Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapja

Számos dolgot terveztem a bloggal kapcsolatban a tavasszal, az elhalasztott túra okán felszabadult időt kihasználva. Ezek közül csak nagyon keveset tudtam megvalósítani, mert egyáltalán nem lett kevesebb a munkám. Nagyon régóta tervezem már a felszerelések oldal feltöltését és kipofozását. Részben el is készültem vele, de még nem olyan, amilyennek szeretném látni ezért nem is tettem közzé. Közben a vírushelyzet által generált vásárlási láz engem sem került egy, így beszereztem például egy túrahátizsákot, amit a Mátrában már ki is próbáltam. Szó mi szó, az eddig megírt, de még közzé nem tett leírásokat át kell dolgoznom. Úgy gondolom, hogy lesz némi szabadidőm, így nyár végére a blognak ezt a részét is meg tudom újítani. A teljesített túrák útvonala viszont hamarosan elérhető lesz térképes megjelenítéssel a túrabeszámolóknál, amin szintén régi tervem volt és dolgoztam már rajta ideje.

Mottóm továbbra is változatlan, ami az idei csapadékos nyárban egészen aktuális:

Nincs olyan, hogy rossz idő vagy túl nagy sár.

Kellemes nyarat, sok szép túrát és kirándulást és hozzá jó időt kívánok minden kedves olvasómnak!