Menü Bezárás

Téli tervek 2020

KÉP / Nyomokban hó

A következő három hónap elsősorban a jövő évi túrák tervezéséről fog szólni, de lássuk csak mik is a téli tervek 2020-ban.

Röviden visszatekintve a korábbi bejegyzésekre a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RP-DDK) bejárás beszámolói, mint ahogyan maga a bejárás sem az eredeti tervek szerint alakult. Azt terveztem, hogy a bejárás közben folyamatában fogom a beszámolókat elkészíteni és közzétenni szombat és szerda ütemezésben. Korábban, ha nem is minden alkalommal, de ez működött, azonban ilyen hosszú túrán már nem tudtam tartani. Az első beszámoló még elkészült és meg is jelent a túra második napján szombaton, azonban már az RP-DDK 10. szakasz bejárásának történetét is csak késve tudtam közzétenni. A kényszerpihenő alatt legalább a képeket feldolgoztam, de a heti két bejegyzés megírását elengedtem. Nem csak most, hanem a következő többnapos túrák alkalmával is. Bevallom hogy a túranapok végén nem mindig marad erőm olyan minőségű bejegyzést készíteni, amilyet elképzeltem.

Túratervek a jövőben

Néha még a túra lezárása után sem jön az ihlet megírni a beszámolót, most is adós vagyok még egy Országos Kéktúra bejegyzéssel. Remélem a jövő hétre már elkészülök és így egy nap híján két hónappal később beszámolok a Kéktúrázás napján teljesített szakaszunkról, ami ugyebár őszi túra volt. Tavaly télen a Börzsönyi Kéktúrát jártam be, idén nincsenek ilyen nagy terveim, de a téli Börzsönyt nem szeretném kihagyni. Egy arra alkalmas szombati napon biztosan teszek egy túrát a Csóványosra, hiszen két éve is remek túra volt. Mondjuk a Börzsönyben melyik túra ne sikerülne remekül. Kicsit hosszabb távra előre tekintve „elérhető közelségbe” került az Országos Kékkör teljesítése. Ehhez mindössze az Alföldi Kéktúra távját kell végigjárni, ami a nyomvonalváltozások okán lassan a kilencszáz kilométerhez közelít. E bejegyzést írva még nem érzem magamban az elszántságot, hogy ide nekem az Alföldet. Két, pontosabban három másik túramozgalom viszont egyre jobban vonz.

KÉP / Dél-dunántúli Piros Túra, tervezem
Dél-dunántúli Piros Túra, tervezem

A Dél-dunántúli Piros Túrát már több, mint két éve nézegetem, nagyon tetszik az útvonala és az a légkör is amit a honlapján, közösségi oldalán látok. Télen legfeljebb csak elkezdeni tudnám, végigjárni egészen biztosan nem. A téli időszakban nagyobb esélyt látok a Balaton-felvidéki Kék Túra teljesítésére, amit ügyes szakaszolással hétvégenként is be tudnék járni. Jóval nagyobb lélegzetvételű és felkészülést igénylő túramozgalom az Alpe Adria Trail, amit már több éve fontolgatok. Egészen biztosan nem téli túrának való és a határok szabad átjárhatósága mindenképpen szükséges a teljesítéshez. Amíg utazási korlátozások vannak érvényben nincsen értelme nekivágni, tervezni is csupán módjával fogok. Az RP-DDK bizonyos szempontból felkészülés lett volna erre. Elsődlegesen lelkileg és ebből a szempontból nagyon is eredményes volt a túra. Szerencsére eddig nem kellett olyan nehéz döntéseket hoznom a túráim során, amiből az RP-DDK során több is jutott, ezeket a próbákat sikerrel vettem.

Téli tervek 2020

Szinte szó szerint tervezgetéssel fogom tehát tölteni a telet, sokat koptatom majd a térképeket, de igyekszem majd a bakancsom talpát is. Továbbra is cél a felszerelésem bemutatása, amit a bevezetőben írtak okán még nem tudtam befejezni. Több részlet már megvan, de ahogyan ősszel írtam, csakis egyben látom értelmét a frissített Felszerelés oldal közzétételének. A tervezgetés mellett ezzel fogom még múlatni az időt, hogy a téli tervek 2020-ban ne csupán terv legyen. Ebben a témában is lesz miről írnom, mert bár a felszerelésem döntő része évek óta szolgál, van több új szerzeményem is. Az elmúlt egy hónapban az RP-DDK befejezését követően is szereztem be új eszközt, igaz a terepen még nem volt módom próbára tenni.

Kedvcsináló Aggtelek határából – Erre vezet a zöld jelzés, szintén a határon

Néhány apró változást az ősz folyamán már átvezetettem a blogban, ami akkor sikerült jól, ha nem volt észrevehető. Biztonságosabb és stabilabb lett a blog működése. Összegezve lesz néhány túrám, de például hagyományos programunkat a természetfotó kiállítást nélkülöznünk kell. Ezzel együtt is kívánok télire ezúttal is sok szép túrát és hozzá szép havas tájakat minden kedves olvasómnak. Magam részéről a mottóm változatlan:

Nincs olyan, hogy rossz idő vagy túl nagy sár.